«Вона відкриватиметься у надзвичайно непростих умовах, створених, зокрема, епідеміологічною ситуацією. Ви знаєте, що статистика стосовно захворюваності зростає, і це свідчить про те, що ситуація є надзвичайно складною та потребує відповідної реакції, в тому числі й парламентаріїв», — наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час брифінгу (на знімку).

Що стосується календарного плану сьомої сесії, то політик нагадав, що 1 лютого відбудеться відкриття сесії, після цього народні депутати зосередяться на роботі в комітетах. «Регламент Верховної Ради та закон про комітети створює безпечніші умови праці для парламентаріїв, можливість проведення засідань онлайн. Тож це не має сприйматися в суспільстві як чергова відпустка чи ще щось», — зауважив він, додавши, що буквально на останньому пленарному засідання він дав доручення всім без виключення комітетам збиратися в ці дні, щоб мати можливість напрацьовувати ті законопроекти, які є вкрай необхідними для українського народу, армії та медицини.

«У разі, якщо буде якась, не дай Боже, екстраординарна подія, ми готові в режимі 24/7 зібратися в будь-який час. Оскільки ми входимо в нову сесію, у разі необхідності позачергового засідання, воно буде скликано негайно, що буде простіше зробити, ніж у міжсесійний період», — сказав Руслан Стефанчук.

Водночас політик висловив переконання, що нині варто повернутися до дискусії щодо запровадження онлайн-голосування. «На сьогодні це вже практика всіх парламентів світу, крім України. Нині і парламент Польщі використовує процедуру онлайн-голосування, враховуючи ті загрози пандемії, які є, і Європейський парламент. І навіть Британський парламент, який вважається найконсервативнішим у світі, має процедуру, за якою деякі рішення можуть ухвалюватися за системою онлайн-голосування. На жаль, український парламент, чи то з політичних питань, чи з інших, вважає, що це питання не набуло державної ваги», — зауважив він, наголосивши, що переконуватиме колег у необхідності встановлення запобіжника для того, щоб законодавчий орган не припиняв свою роботу за жодних обставин.

Коментуючи питання ФОПів, Руслан Стефанчук повідомив, що процес напрацювання законопроекту, який стосувався відтермінування штрафів для добросовісних підприємців, які встановлять РРО, було заполітизовано з боку деяких політичних сил. «Наскільки я поінформований, було вирішено, що відповідна по-правка буде внесена до якогось із законопроектів, який подаватиметься до другого читання. Це питання буде вирішено і обіцянки буде дотримано», — сказав він.

Щодо відсутності у порядку денному законопроектів на підтримку безпекової ситуації та протидії COVID-19 Голова Верховної Ради зауважив: «Я дуже хочу, щоб ми відмежовували популізм від реальних потреб. Для того, щоб реально розуміти, що потрібно армії чи медицині, а ми регулярно проводимо зустрічі чи то в межах Години запитань до уряду, чи то запрошуємо міністра в парламент, як це було останнього разу з міністром оборони та Головнокомандувачем. Керівники фракцій поставили всі запитання, які в них були і за результатами розмови було озвучено декілька основних меседжів.

Перший, про що заявив міністр оборони, — це реальна необхідність 2,7 мільярда гривень на територіальну оборону. Ми будемо вносити цей законопроект. Що стосуєтьсядо інших питань, то міністр сказав, що буде підготовлено всі пропозиції». Також він додав, що нам не треба просто гнати гроші і десь їх освоювати, а потрібно чітко розуміти, куди вони повинні йти. «Тому мені здається, що тут ми маємо продемонструвати надзвичайно злагоджену роботу між парламентом та урядом. Як Голова Верховної Ради я готовий до такої комунікації», — запевнив Руслан Стефанчук.

Окремо політик прокоментував ситуацію із затриманням на хабарі народного депутата від фракції «Слуга народу» Сергія Кузьміних. За словами глави парламенту, про цю подію він дізнався із засобів масової інформації. «Безперечно, моє ставлення до цього є вкрай негативним», — сказав він, додавши, що хоче бачити чітке, зрозуміле, законне, об’єктивне та неупереджене розслідування, а після цього розгляд справи в суді.

«Жодних дій, які будуть пов’язані з намаганням вплинути, не дай Боже, на правоохоронні органи чи суд, ніхто здійснювати не буде. Має відбутися справедливість», — сказав він, додавши, що компетентні органи мають пролити світло на ситуацію, яка відбулася. «Це стосується будь-кого. І я дуже хотів би, щоб аналогічний підхід сповідувався всіма політичними силами, які є в парламенті», — зазначив Голова Верховної Ради.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.