Такі виплати щомісяця протягом нинішнього року отримуватимуть по двадцять учнів (курсантів) і студентів навчальних закладів регіону, а також десять молодих учених.

Стипендії було засновано з метою увічнення пам’яті згаданих звитяжців і стимулювання молоді до громадської, національно-патріотичної, волонтерської та самоврядної діяльності. Неодмінно враховуватимуться й здобутки старшокласників у вивченні предмета «Захист України» та опануванні практичних навичок і, власне, азів початкової військової підготовки. Фінансування виплат забезпечуватиметься згідно з прийнятою обласною радою регіональною програмою національно-патріотичного виховання дітей і молоді.

При цьому стипендією імені Героя України Андрія Конопльова, котрий поліг смертю хоробрих у бою з російськими найманцями 23 січня 2015 року біля села Нікішиного на Донеччині (тоді він знищив один ворожий танк і підбив інший, але випущений з останнього снаряд став фатальним для мужнього воїна), юних земляків відзначатимуть уперше. Серед десяти її отримувачів-учнів — і другокласник Пирятинського ліцею № 6 Олексій Конопльов. Тобто син Героя, котрому на момент здійснення батьком згаданого подвигу, виповнилося лише півроку.

А сьогодні, незважаючи на надто ніжний вік, Олексій бере активну участь у патріотичних заходах, які влаштовують у Пирятинській громаді та в обласному центрі. Зокрема, минулого року в Полтаві під час велелюдних урочистостей із нагоди відкриття щогли з найбільшим у регіоні Державним прапором Олексій вийшов до присутніх у супроводі військовослужбовця Збройних Сил України (на знімку) і буквально до сліз зворушив усіх декламуванням проникливого патріотичного вірша. Тож син стає гідним продовжувачем справи, за яку віддав життя його батько.

Фото з архіву автора.