У цьому сезоні, як очікується, ЗНО складатимуть понад 390 тисяч учасників, які нинішнього року завершують здобуття повної загальної середньої освіти — випускники шкіл, студенти коледжів та профтехучилищ. Крім того, мають змогу пройти тестування випускники минулих років.

Охочі скласти ЗНО мають створити й заповнити реєстраційну картку, бланк якої формується із використанням спеціального сервісу «Зареєструватися», розміщеному на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО). Крім того, їм доведеться підготувати комплект реєстраційних документів і подати до школи (училища, коледжу) або надіслати особисто до регіональних центрів оцінювання якості освіти (якщо йдеться про випускників минулих років). Одинадцятикласників просять звернути особливу увагу на вибір навчальних предметів для проходження ДПА та ЗНО. Докладні інструкції щодо процедури реєстрації розміщено на сайті УЦОЯО.

Цьогоріч основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться 23 травня тестуванням з фізики і завершиться 17 червня ЗНО з біології. Інформацію про результати зовнішнього оцінювання з усіх навчальних предметів розмістять на інформаційних сторінках учасників до 30 червня включно.

ЗНО проведуть з 13 навчальних предметів, нагадують в УЦОЯО. Учасники матимуть змогу пройти тестування державним коштом щонайбільше з п’яти дисциплін. Цього року охочим скласти ЗНО з додаткових дисциплін вперше надали таку можливість — щоправда, вже за власний кошт. Найдорожчим буде іспит з іноземних мов — англійської, німецької, іспанської або французької, за нього доведеться викласти 789 грн. Вартість додаткових тестувань з решти предметів — історія України, географія, фізика, хімія чи біологія — 354 грн.

ЗНО складатимуть державною мовою та мовами національних меншин (окрім тестування з української та іноземних мов). На запит учасників завдання сертифікаційних робіт з історії України, математики, біології, географії, фізики та хімії перекладуть кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською та угорською.

Вл. інф.