На цьому Перший заступник Голови Верховної Ради (на знімку) акцентував увагу під час форуму «Пріоритети законодавчого порядку денного 2022: децентралізація».

«Карта спроможності громад — це те, що викликає занепокоєння у всіх, хто втілює реформу децентралізації. Тому я думаю, що наступними роками ми маємо працювати над тим, щоб у нас було 100 відсотків спроможних громад», — сказав Перший заступник глави парламенту у вступному слові.

За його словами, задля досягнення цієї мети необхідно працювати щонайменше за трьома напрямами, на яких продовжить концентруватись у своїй діяльності й український парламент.

«Перший напрям стосується збільшення ресурсної бази самоврядування: це реформування місцевих податків, правильний розподіл ресурсів і, можливо, створення нових умов для наповнення громад ресурсами, це наведення ладу з майном і землями громад, мала приватизація — тобто це всі можливі шляхи наповнення бюджету наших громад», — зазначив Олександр Корнієнко.

Другий напрям, пояснив він, має бути пов’язаний із політичними умовами існування громад. «Ми розуміємо, що на рівні громад там, де живуть люди, політична дискусія має бути дуже конструктивною та точно не має заважати їм працювати. І тут ідеться про доволі широкий спектр умов — від внесення змін до Конституції в частині децентралізації до виборчого законодавства, яке теж дуже впливає на те, як живуть наші громади. Політичний бекграунд і політичне середовище життя громад мають бути максимально сприятливими для них, а тому треба відкидати всі політичні суперечки та позиції, а натомість робити все максимально в інтересах громад», — уточнив політик.

По-третє, переконаний Олександр Корнієнко, спроможність громад значною мірою залежить від їхнього кадрового забезпечення та одночасного збільшення компетенції керівних органів, обраних осіб і службовців.

«Нині відбувається формування нового напряму публічної служби в Україні, що має знайти відображення в усіх законах і правилах доброго врядування (good governance), але водночас він має враховувати й особливості роботи на місцях», — додав Перший заступник Голови Верховної Ради.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото з сайту rada.gov.ua