Це зазначив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук на відкритті сьомої сесії парламенту дев’ятого скликання.

Голова Верховної Ради висловив вдячність партнерам України, які надали та продовжують надавати безпекову і фінансову допомогу.

«США, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Канада, Республіка Польща, Турецька Республіка, Чеська Республіка, Литва, Латвія, Естонія і багато інших країн сьогодні солідаризуються разом з Україною», — сказав він.

Руслан Стефанчук зазначив, що Верховна Рада робить і робитиме все від неї залежне, щоби запити й легітимізація цієї допомоги були своєчасними, достатніми та необхідними для захисту життя і здоров’я громадян України, збереження незалежності та територіальної цілісності держави.

«Активні зусилля, які здійснюємо ми та наші партнери, дають тверду надію, що дипломатія здатна зупинити загрози, які створила РФ для України», — наголосив Руслан Стефанчук.

За його словами, результатом парламентської дипломатії, зокрема, є зростання розуміння у світі тієї ролі, яку відіграє Україна для стабільності й безпеки на континенті.

«Чим більше наших колег-парламентаріїв у всіх країнах розумітимуть нашу реальність та наші наміри, тим стабільнішим буде наш розвиток. Ми повинні дбати про наші стратегічні партнерства, підтримуючи довіру до нас, а також створювати нові міжпарламентські союзи на підтримку України», — поінформував Голова Верховної Ради.

Руслан Стефанчук підкреслив, що розвиток політичного діалогу з державами світу є актуальним як ніколи. Планується цьогоріч розвинути й парламентський вимір Кримської платформи.

Водночас, торкнувшись завдань, які стоять перед сьомою сесією, глава парламенту наголосив, що Верховна Рада продовжуватиме роботу над запровадженням важливих для суспільства реформ. «Йдеться, зокрема, про підсилення обороноздатності нашої країни; підтримку та розвиток української армії, українських медиків, вчителів; чесну та справедливу пенсійну реформу, реформу децентралізації, реформу містобудування. А також про встановлення єдиних правил правотворчої діяльності, антикорупційну стратегію, запровадження економічного паспорта українця, посилення народовладдя, розвиток інфраструктурних об’єктів, діджиталізацію», — уточнив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради додав, що це не весь перелік того, що заплановано на цю сесію. «Важливу роль слід відвести також і діяльності парламенту щодо побудови глибинної демократичної держави в Україні. Незалежність гілок влади у державі, судова влада, яка викликає довіру у громадян та іноземних інвесторів, — це стане запорукою нашої економічної стабільності», — наголосив він.

Руслан Стефанчук зазначив, що викликів багато, але кожен народний депутат залишається відданим словам присяги, яку проголошував у залі парламенту.

Глава законодавчого органу завершив свій виступ словами великого українця Михайла Грушевського: «Добре робити історію важливіше, ніж гарно писати її». «Тож не забуваймо про це й сьогодні. Слава Україні!» — наголосив Руслан Стефанчук.

Секретаріат Голови Верховної Ради України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.