Безпека та суверенітет України не можуть бути предметом компромісу в переговорах з Росією. Про це заявив Президент Франції Еммануель Макрон в інтерв’ю Le Journal du dimanche напередодні візиту 7—8 лютого до Москви та Києва. «Очевидно, що геополітичною метою Росії сьогодні є не Україна, а зміна правил співіснування з НАТО та ЄС. Ефективний та тривалий діалог з Росією не може і не повинен йти через ослаблення будь-якої європейської держави. Безпека та суверенітет України чи будь-якої іншої європейської держави не можуть бути предметом будь-якого компромісу, так само як для Росії правомірно порушувати питання про свою власну безпеку», — наголосив Президент Франції.

Еммануель Макрон зауважив, що ситуація, яка склалася сьогодні, відрізняється від тієї, що була 2008 року, коли Росія розпочала агресію проти Грузії, чи 2014 року, коли РФ окупувала Крим та частину Донбасу. «Ми спостерігаємо не вторгнення і не військову операцію, в якій довелося б закликати до припинення вогню, а дуже сильну ескалацію напруженості, мілітаризацію українського кордону з російського та білоруського боку, сухопутні, повітряні та морські засоби та численні військові навчання. У цьому контексті наша роль полягає у превентивних заходах», — зауважив Еммануель Макрон. При цьому він наголосив, що не допустити можливе вторгнення РФ в Україну і є головною метою його візиту до Росії та України.

Напередодні поїздки до Москви Еммануель Макрон провів телефонну розмову з Президентом США Джо Байденом. Окрім того, вчора Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц прибув до Вашингтона, щоб обговорити з Джо Байденом ескалацію біля кордонів України.

Тим часом учора до Києва прибула міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. ЇЇ французький колега повідомив, що прилетить до України спільно з Президентом Макроном.

Як поінформував очільник українського зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба, головна мета дипломатичної активності — скоординувати зусилля в рамках Нормандського формату, втілити комплексний пакет стримування Росії, розвиток торговельних відносин, зміцнення енергетичної безпеки і активізувати діалог щодо історичної відповідальності Німеччини перед Україною.

Також 7 лютого з дводенним візитом до України прибули міністри закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, Австрії Александр Шалленберг та Словаччини Іван Корчок.    

Перший в історії візит глав зовнішньополітичних відомств країн Славковського формату має на меті продемонструвати солідарність з нашою державою на тлі агресивних дій РФ, поінформувала прес-служба МЗС.

Міністри також запланували відвідати зону ООС. Глава МЗС Австрії Александр Шалленберг у своєму Twitter зазначив, що спільний візит міністрів надсилає «потужний сигнал центральноєвропейської солідарності з українським народом». «Зрештою, суверенітет України — це також умова нашої власної безпеки», — наголосив він.