Члени Комітету Верховної Ради з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин здійснили моніторинговий візит на Полтавщину. Особливу увагу під час візиту, як повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради, було приділено вивченню стану забезпечення дотримання вимог Європейської конвенції про запобігання катуванням та нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню у державних установах виконання покарань № 16 та № 65 Полтавської області.

За словами голови комітету Дмитра Лубінця, у Божківській виправній колонії № 16 покарання відбувають ув’язнені, переведені із сумнозвісної Бердянської колонії № 77, яку нарешті ліквідовано. «Перевірили умови проживання, харчування, працевлаштування. По-спілкувалися з ув’язненими та керівництвом з приводу порушення прав. Звичайно, є над чим працювати, наприклад, актуальне питання ремонту. Проблем вистачає. Але, за словами ув’язнених, жорстоких катувань, побиття й насилля, які на регулярній основі були в Бердянській колонії, тут не простежується», — повідомив Дмитро Лубінець на своїй сторінці у Фейсбуці.

Парламентська делегація до якої долучилися також міністр юстиції Денис Малюська та Уповноважений з прав людини Людмила Денісова, залишилися задоволені умовами утримання ув’язнених жінок у Надержинщинській виправній колонії № 65. «Є кімнати для матерів із маленькими дітьми, ігрові кімнати. Створено всі необхідні умови для відбування покарання», — повідомив голова комітету, наголосивши водночас на важливості здійснення таких візитів за участі представників парламенту, уряду та офісу Уповноваженого з прав людини, щоб глибше розбиратися у проблематиці.

Крім того, члени комітету зустрілися з керівництвом Полтавської міської ради та обговорили проекти у межах «Програми з відновлення України». Народні депутати також заслухали інформацію представників територіальної оборони про готовність до виконання поставлених завдань.

«На сьогодні, коли Україна фактично в очікуванні можливого повномасштабного вторгнення з боку Росії, важливу роль у захисті населення відіграє територіальна оборона», — зауважив Дмитро Лубінець, додавши, що під час зустрічі з місцевою владою та представниками тероборони народні депутати почули від них і про реальні проблеми. «Ми розуміємо, що дуже багато відповідальності перекинули на місцеве самоврядування, особливо що стосується забезпечення матеріально-технічними засобами загального призначення. Наприклад меблями, обладнаннями приміщень, оргтехнікою. Тому обо-в’язково будемо зустрічатися з керівниками по всіх куточках України і напрацьовувати можливість додаткового фінансування тероборони», — сказав народний депутат.

Вл. інф.