Олександр Корнієнко, Марк Елінгстад, Вячеслав Штучний, Костянтин Квурт, голова правління МГО «ІНТЕРНЬЮЗ-УКРАЇНА».

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко взяв участь в інтерактивній панельній дискусії «Парламент ДІЄ: цифрове майбутнє та інновації в роботі Верховної Ради України». Її організатором виступила Програма USAID «РАДА: наступне покоління». Учасники заходу поставили собі за мету обговорити можливі вектори та майбутню співпрацю в реалізації ідеї цифрової трансформації українського парламенту. До роботи також долучилися керівник апарату Верховної Ради Вячеслав Штучний, директор Офісу демократії та врядування USAID в Україні та Білорусі Марк Елінгстад, народні депутати.

«Мрію, щоб парламентську реформу втілили хоча б на 70—80 відсотків, — зауважив Олександр Корнієнко відкриваючи дискусію. — Тому що в нас традиційно реформи дуже затяжні і важко просуваються — поступово, етапами, а деякі навіть і роками. Починаючи від земельної реформи, яка 20 років тривала, і аж до реформи децентралізації, яка ще й досі триває. Парламентська реформа вже також іде. Казати нині, що ми починаємо з табула раса, неправильно. Багато вже зроблено». Водночас Перший заступник Голови Верховної Ради зосередився на кроках, які парламенту ще належить реалізувати для того, щоб у суспільства з’явилося «ще більше можливостей для отримання інформації про діяльність законодавчого органу влади». Утім, каже О. Корнієнко, завдяки діджиталізації й сама Верховна Рада зміниться зсередини і стане більш динамічною, гнучкою, сучасною та інноваційною.

Спілкуючись із колегами, О. Корнієнко зауважив, що запровадження режиму «пейпер лес» у Верховній Раді вже двічі відтерміновувалося. Нинішнє скликання має стати останнім, яке послуговуватиметься паперовими документами, наголосив він.

Також, за словами Першого заступника очільника парламенту, доведеться змінити систему голосування в сесійній залі. «Як би нам не хотілося, ми розуміємо, що система точно потребує заміни, і вона сама нам про це сигналізує — щотижня ми спостерігаємо ситуацію, яка так чи інакше впливає на прийняття рішень», — підкреслив він. А також наголосив, що треба домовитися всередині парламенту, як саме втілюватимуться ці зміни.

«Очевидно, що знадобиться чимало часу, — сказав О. Корнієнко. — Доведеться провести певний ремонт у залі і пояснити громадянам, на що саме підуть бюджетні гроші. Але це шлях, на який треба стати і яким треба рухатися». Ще одним невідкладним кроком, за словами Першого заступника Голови Верховної Ради має стати запровадження можливості віддаленого голосування.

У рамках дискусії учасники заходу говорили про цифровізацію та нову якість парламентаризму, про те, як досягнути всеосяжного інноваційного оновлення законодавчого органу влади. Окремо зупинилися на питанні готовності апарату Верховної Ради розробити дорожню карту цифрової трансформації парламенту. Народні депутати озвучили, яких е-інструментів бракує у законодавчій роботі та роботі з виборцями, а також полемізували з приводу механізмів взаємодії уряду та парламенту для створення єдиної екосистеми.

Після обговорення відбулася презентація Програми USAID «РАДА: наступне покоління».

Докладніше про захід можна буде дізнатися у наступному номері «Голосу України».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.