Естонія завжди була і залишається одним із найвідданіших партнерів і друзів України у Балтійському регіоні та Північній Європі. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час зустрічі з Головою Рійгікогу Естонської Республіки Юрі Ратасом.

«Україна та Естонія поважають суверенітет, незалежність, територіальну цілісність і безпеку своїх країн», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Під час розмови сторони обговорили низку питань щодо подальшого розвитку міжпарламентської співпраці та взаємодії для протидії російській агресії.

Руслан Стефанчук подякував Юрі Ратасу (на знімку) за підтримку України з боку Естонського парламенту на дипломатичному, оборонному, фінансовому рівнях і на рівні представництва України в міжнародних організаціях, а також за високий рівень міжпарламентських відносин між обома країнами.

На переконання глави парламенту України, саме міжпарламентська взаємодія є важливою складовою міждержавного діалогу. У цьому контексті Руслан Стефанчук відзначив, що між Україною та Естонією налагоджена активна та плідна міжпарламентська співпраця.

«Це надзвичайно цінно на тлі загрози з боку РФ, яка сьогодні є. Тому, як Голова Верховної Ради України, я теж готовий всіляко підтримувати контакти між нашими парламентами. Нещодавня заява Рійгікогу Естонії «На підтримку територіальної цілісності України» є чітким сигналом агресору, що Україна не залишиться наодинці, а сам агресор має понести неминуче покарання», — розповів Руслан Стефанчук.

Голова парламенту окремо відзначив важливий вчинок з боку естонських колег, які передали третину власних «Джавелінів» на підтримку незалежності України і демократії.

Учасники зустрічі також обговорили питання участі естонського парламенту в розвитку парламентського виміру Кримської платформи, підтримки євроінтеграційних прагнень України та взаємодії на рівні груп дружби.

Торкаючись конкретних практичних кроків взаємодії, Руслан Стефанчук наголосив, що першочерговим є питання незмінної підтримки територіальної цілісності України усіма партнерами.

«Також важливо переглянути санкційну політику щодо РФ, зробити її більш жорсткою. Вона має стосуватися не тільки фінансового, банківського та інших рівнів, а й персонально найвищого рівня керівництва Російської Федерації», — поінформував Руслан Стефанчук.

За його словами, важлива підтримка України на міжнародному рівні.

«Голос кожного партнера України у міжнародних організаціях на будь-яких міжнародних зустрічах є дуже важливим. Коли про це говорять усі, не почути неможливо. І, звичайно, Україна чітко усвідомлює, що сама має захищати свою країну, але нам вкрай необхідна та допомога, яка надається нашими партнерами, посилення і збільшення її», — зазначив глава парламенту.

За словами Юрі Ратаса, візит до України — це прекрасна нагода висловити підтримку Україні з боку Естонії.

«Ми багато зробили для того, щоб стати надійним союзником і партнером для країн ЄС, щоб розбудувати нашу співпрацю і стати невід’ємною частиною європейської архітектури безпеки. Сьогодні ми обіцяємо Україні — ми не залишимо вас на самоті. Слава Україні!» — сказав Голова Рійгікогу Естонської Республіки.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.