Генеральний директор Рівненської АЕС Павло Павлишин використав нагоду — звітно-виборну конференцію Організації молоді ВП РАЕС, аби поспілкуватися з молодими атомниками — представниками структурних підрозділів підприємства.

Павло Павлишин презентував підсумки роботи Рівненської АЕС за минулий рік. Закцентував на тому, що у 2021 році коефіцієнт використання встановленої потужності енергоблоків РАЕС становив понад 73 відсотки, а це високий і вагомий показник. Станція виконала план з виробництва електроенергії, вчасно провела всі ремонтні кампанії. Проводила заходи у межах Комплексної зведеної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків.
Окремо зупинився генеральний директор на нових проектах. РАЕС впровадила та почала використовувати дуже сучасний та поки що єдиний в Україні Центр дистанційних автоматизованих засобів контролю металу. Також РАЕС першою серед АЕС України отримала ліцензію і розпочала виробництво медичного кисню. Відтак сьогодні кисень доставляється не лише у Вараську лікарню, а й в інші лікувальні заклади. У 2021 році було впроваджено прохід на територію проммайданчика за біометричними параметрами. Це додатковий фактор безпеки. Нині РАЕС єдина з атомних станцій використовує таку систему. Також завершили реконструкцію дороги Станційної та ввели в експлуатацію лінію зневоднення шламу.

Крім того, РАЕС першою в Україні завершила ремонти кранів кругової дії та мостового крана на усіх енергоблоках та підготувалася до вивезення відпрацьованого палива до централізованого сховища. Цей проект вперше втілювався не лише в Україні, а й у Європі.

— Такі роботи дуже розвивають наш колектив. Важко переоцінити те, що зробили люди, які були задіяні у цьому складному та масштабному проекті. Я вдячний їм за це, — наголосив Павло Павлишин.

Поінформував генеральний директор про те, що протягом року зростала заробітна плата, проводилися ремонти об’єктів соціальної інфраструктури, реалізовувалися соціальні ініціативи, впроваджувалася гендерна політика.

Завершено проектні роботи по центру обробки даних. Виконано передпроектні роботи по блоку
№ 5. Електростанція рухається за затвердженою «дорожньою картою». У 2022 році заплановано завантажити паливо Westinghouse на блоці
№ 3 та розпочати вивезення відпрацьованого ядерного палива. Також планується завершити будівництво майстерень навчально-тренувального центру.

— Наш колектив здоровий і рухається у правильному руслі. Головне — не зупинятися, — зауважив Павло Павлишин. — І тут великі надії на вас, молодих атомників.

Голова Організації молоді Євгеній Бураков поінформував, що торік молоді працівники РАЕС стали переможцями та призерами конкурсів професійної майстерності та наукових доповідей НАЕК «Енергоатом», брали участь у тренінгах і семінарах.

Вікторія ЛЕОНОВА, керівник прес-центру Рівненської АЕС.

На знімку: генеральний директор РАЕС Павло Павлишин (другий праворуч) з молодими атомниками.

Фото надано автором.