Поліпшити екологічну якість життя у громаді, впроваджувати енергоефективні технології, модернізувати економіку, використовувати кращі «зелені» практики, розвивати екосвідомість громадян — ці та інші заходи передбачено у Декларації «Зелений курс міста», яку ухвалили на сесії Вінницької міськради (на знімку).

Після підтримки документа депутатами його одразу підписав міський голова Вінниці Сергій Моргунов. Затверджено також дорожню карту з конкретними завданнями, визначено термін їх виконання — до 2030 року. Як зазначив Сергій Моргунов, відповідальність за це покладається на владу, бізнес, громадянське суспільство, бо це є стратегічним напрямком у розвитку міста.

На сесії наголошували, що вінничани синхронізують свої завдання з ініціативою ЄС «Європейська Зелена угода», мета якої досягти до 2050 року кліматично нейтральної Європи.

Декларація «Зелений курс міста» є логічним продовженням таких документів, як «Вінниця-2020» та «Вінниця 3.0». У місті вже не перший рік працюють у напрямі створення безпечних екологічних умов. Досягли певних позитивних результатів. Так, у 2015-му Вінниця отримала Європейську Енергетичну Відзнаку. Принципи екологічності та енергоефективності є базовими у стратегії розвитку міста. Влада продовжує оновлювати парк громадського транспорту. Місто над Південним Бугом — одне з тих, де зовсім небагато маршруток. Їх замінили трамваї та тролейбуси, їх кількість збільшили для перевезення пасажирів, а також частково буси та транспорт на природному газі. Розбудовують велоструктуру.

За підтримки партнерів із швейцарського Цюриха у двох мікрорайонах створили котельні на альтернативному паливі. Загалом оновили систему теплозабезпечення в чотирьох мікрорайонах. Модернізували та утеплили 50 закладів бюджетної сфери. Діє програма утеплення житлових будинків: 70 відсотків коштів сплачує міська влада, решта — гроші мешканців. Замість старих вуличних ліхтарів встановили 7,5 тисячі одиниць LED-світильників.

Четвертий рік поспіль триває очищення річки Південний Буг.

Зробити свій внесок в екологічне майбутнє міської громади може кожен вінничанин. Так вважають депутати міськради. До цього вони закликали містян.

Вінниця.

Фото з сайту Вінницької міськради.