Александр Шалленберг, Ян Ліпавськи, Руслан Стефанчук, Іван Корчок.

Візит міністрів закордонних справ є потужним сигналом підтримки України з боку Чехії, Словаччини та Австрії. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час зустрічі з міністрами закордонних справ: Чеської Республіки — Яном Ліпавськи, Республіки Австрія — Александром Шалленбергом та Словацької Республіки — Іваном Корчоком.

«Мені дуже приємно, що такий сигнал іде від трьох надзвичайно потужних європейських країн. Хотів би запевнити в готовності до результативного діалогу та поглиблення парламентського виміру співпраці між нашими країнами», — сказав він.

Голова Верховної Ради звернув увагу міністрів на те, що Росія намагається дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в Україні. Він висловив сподівання на подальшу незмінну дипломатичну підтримку України Чехією,

Словаччиною і Австрією та посилення політико-дипломатичного тиску на РФ.

«Рівень санкцій має бути максимальним для того, щоби стримувати РФ від її необдуманих кроків», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Учасники зустрічі також обговорили парламентський вимір Кримської платформи. Голова Верховної Ради розповів про намір забезпечити кращу поінформованість парламентаріїв іноземних держав щодо реальної ситуації в Криму. За його словами, стратегічна ціль України — створення Міжнародної парламентської асамблеї Кримської платформи.

Руслан Стефанчук наголосив на потребі активізувати співпрацю на рівні «груп дружби» законодавчих органів Чехії, Словаччини і Австрії, що є ефективним механізмом розвитку співробітництва між парламентами.

Ще один парламентський проект, на який звернув увагу Голова Верховної Ради, — це визнання парламентами світу Голодомору фактом геноциду українського народу.

«Також би ми дуже схвально поставилися до позиції парламентів Чехії, Словаччини і Австрії щодо незаконної депортації кримських татар», — додав політик.

Руслан Стефанчук зауважив, що парламент зробив дуже багато для виконання Копенгагенських критеріїв. Він зазначив, що для України була б надзвичайно цінною оцінка цієї роботи з боку парламентів і урядів інших країн, а також підписання відповідних спільних декларацій про європейську перспективу України.

«Дуже важливий для України напрям, закріплений у Конституції, — це шлях до ЄС і НАТО. Хочу висловити сподівання на підтримку Чехією, Словаччиною і Австрією руху України в цьому напрямі. Головна мета України — бути членом НАТО, а не поза межами Альянсу. Сподіваємося на запрошення України на наступний Саміт НАТО в Мадриді та на проведення повноцінного засідання Комісії Україна—НАТО високого рівня. Очікую, що нова

Стратегічна концепція НАТО, яку буде схвалено у Мадриді, підтвердить прихильність союзників політиці «відкритих дверей» НАТО», — наголосив голова парламенту.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут