(Зліва направо) Анджей Дуда, Олаф Шольц, Еммануель Макрон.

Таким був лейтмотив заяв, зроблених лідерами країн Веймарського трикутника (Польщі, Німеччини та Франції), які зустрілися 8 лютого в Берліні. Президент Польщі Анджей Дуда наголосив: «Нашим великим завданням є захист міжнародного права, захист територіальної цілісності країн, які не є членами ЄС, НАТО, але є нашими союзниками. Я маю на увазі Україну — державу, де живе народ, який хоче свободи, незалежності, суверенітету», — повідомляє Укрінформ. Анджей Дуда переконаний, що нинішня безпекова ситуація для НАТО і ЄС є найскладнішою з 1989 року.

Утім президент Польщі вірить, що вихід з кризи вдасться знайти. «Це — головне завдання, і я вірю, що ми це зробимо. Зараз найважливішою є наша єдність і солідарність. Ми маємо показати, що говоримо одним голосом, що ми є спільнотою, що нас не можна зламати, і що ми не відступаємо», — сказав він.

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц також переконаний, що нині «спільною метою є запобігти війні в Європі за допомогою дипломатії та чітких меседжів, а також готовністю діяти згуртовано». Він зазначив, що розгортання російських військ на кордоні з Україною викликає занепокоєння. Берлін, Париж і Варшава єдині в тому, що «подальше порушення територіальної цілісності та суверенітету України неприпустиме та призведе до далекосяжних наслідків для Росії — політичних, економічних та точно геостратегічних».

Олаф Шольц наголосив, що на країнах Веймарської трійки нині лежить особлива відповідальність. Адже Польща наразі головує в ОБСЄ, Німеччина — у «Великій сімці», а Франція — в Європейському Cоюзі.
Президент Франції Еммануель Макрон зі свого боку повідомив, що дипломатичні переговори продовжаться і в наступні тижні задля головної мети — уникнути війни.

«Мир і стабільність на європейському континенті це наш скарб, і ми вважаємо своїм обов’язком зробити все для його збереження», — сказав він. Серед інших пріоритетних завдань Еммануель Макрон назвав забезпечення консолідації європейців та союзників та захист основоположних для Європи принципів, особливо — поваги до суверенітету всіх держав та цілісності їхніх територій.

Водночас він знову закликав до діалогу з Росією. «Зрештою, йдеться про те, щоб знайти шлях і засоби ініціювати важливий та вимогливий діалог із Росією у різних форматах. У цьому контексті найближчими днями й тижнями ми будемо мати переговори (радників. — Ред.) у Нормандському форматі з метою врегулювання кризи», — сказав президент Франції.

Окрім того, він вказав на необхідність діалогу і відповідальності партнерів, зокрема президентів РФ і України, що є «єдиною дорогою, яка здатна привести до миру в Україні».

«З другого боку, є інша робота, яку проводять НАТО і США, яка ведеться також нами і нашими союзниками, Європейським Союзом для побудови елементів гарантії безпеки. Останні дні дозволили дати поштовх новим ідеям», — цитує французького лідера Укрінформ.

Фото з Твіттера Марціна ЛАПЧИНСЬКОГО.