Такі локальні станції є в деяких українських містах, зокрема таких як Ірпінь та Буча. Чернігів запозичив досвід щодо будівництва локальної станції очищення води саме з Київської області.

Директор комунального підприємства «Чернігівводоканал» Сергій Малявко повідомив, що взагалі вода добувається із завищеним вмістом заліза: «Якщо додати весь осад із міських магістралей та внутрішньобудинкових мереж, які експлуатуються декілька десятків років, можна лише уявити той коктейль, що його отримує споживач вдома. Найбільше скарг надходить від жителів вулиць Козацької, Льотної, 1-ї Гвардійської Армії і В’ячеслава Чорновола. За граничної норми заліза у воді у 0,2 мг/дм3 ми маємо 0,28 мг/дм3. І якщо перерахувати в кількісний показник, то за рік водоканал з усієї добутої зі свердловин води подає в місто 17 тонн заліза!».

Тому для покращення якості питної води в кінцевих точках водопостачання «Чернігівводоканал» запропонував будівництво локальних станцій знезалізнення. Сергій Малявко уточнює, що будівництво станції проведено виключно за інвестиційні кошти підприємства. За його ж словами, орієнтовна вартість такої станції — до сім мільйонів євро, а чернігівці зробили за 6,6 мільйона гривень. Керівник «Чернігівводоканалу» називає цю станцію першою, але не останньою: «Оптимальним варіантом для міста було б будівництво станції знезалізнення на НСВ-2, розрахованої на постачання 20 000 м3 води на добу. За таких умов якісну воду отримувала б більш як третина Чернігова».

Суттєвий нюанс: вода проходить очищення без застосування хімічних реагентів! Фільтрувальний матеріал системи багатошаровий. Спочатку вода проходить через 60-міліметровий шар очищеної марганцевої руди. Наступним етапом очищається за допомогою фільтрувального піску (механічна фільтрація, товщина шару 600 мм). Нижній шар — подрібнений гравій (забезпечує рівномірне розподілення потоку по всій площі напірного фільтра та частково видаляє сірководень і амоній, товщина шару 200 мм). Фінішний шар — це пісок та розподільча підложка, товщина шару 250 мм. Вміст заліза зменшується в 14 разів.

Загалом ця локальна станція очищує воду для мешканців майже трьох десятків багатоповерхових житлових будинків і 171 будинку приватного сектору. Загальна кількість зареєстрованих споживачів, зокрема, серед мешканців багатоквартирного житла — приблизно чотири тисячі.

Крім того, якість питної води тепер покращиться й у закладах освіти міста, які розташовані на вулиці Козацькій — у двох дитсадках, ліцеї № 15 та СПТУ № 9.

На відкритті станції міський голова Владислав Атрошенко зауважив, що між вихідною трубою зі станції знезалізнення та краном споживача є ще сотні метрів трубопроводів, які потрібно промивати. За 30—40 років у мережах накопичилося багато окису заліза. Найбільша проблема — у тупикових зонах, де немає закільцьованих мереж. Житлові будинки, зокрема на вулиці Козацькій — здебільшого старі п’ятиповерхівки. Осаду в мережах там дуже багато. Тому наступним кроком підприємства буде робота з обслуговуючими підприємствами для досконалого промивання мереж. Він також висловив впевненість у тому, що вже влітку всі споживачі цього мікрорайону матимуть дуже якісну воду.

Директор «Чернігівводоканалу» Сергій Малявко також додав, що від місцевих мешканців уже надходять позитивні відгуки про покращення якості води. Хоча спочатку були й негативні — люди скаржилися на зниження тиску води. Незабаром робота станції буде перепрограмована на нічний час, коли зменшується споживання води, тому мешканці всього процесу взагалі не відчуватимуть.

Уже розроблено проект будівництва ще двох таких станцій. Питання тільки у фінансуванні.

Чернігів.

Фото прес-служби міської ради.