«Закликаю представників усіх фракцій, всіх народних депутатів поставити підписи щодо скликання позачергового засідання, а уряд та Президента — долучитися до цієї справи», — сказав під час брифінгу лідер партії «Європейська солідарність» народний депутат Петро Порошенко.

«Європейська Солідарність» розробила спеціальний план, який передбачає декілька першочергових кроків, які українська влада мала б зробити ще в листопаді-грудні», — зазначив він, додавши, що для швидкого ухвалення необхідних рішень фракція готова відкликати свій законопроект, щоб була можливість подати спільний документ.

За словами П. Порошенка, в умовах ймовірного російського вторгнення необхідно терміново доукомплектувати всі бойові бригади, для чого потрібно передбачити адекватне грошове забезпечення: для ЗСУ — не менш як 25 тисяч гривень, а на передовій — 50 тисяч гривень. Загалом для цього потрібно 21 мільярд гривень. «Ветерани, які відслужили у конкретних частинах, повинні отримати можливість повернутися, маючи достойне грошове забезпечення та уклавши контракт саме на особливий період. Це дасть можливість терміново відновити чисельність, а також набрати необхідну кількість кадрів для підрозділів територіальної оборони», — вважає П. Порошенко.

Крім того, на думку «ЄС», сьогодні потрібно терміново поповнити стратегічні резерви та забезпечити фінансування Державного оборонного замовлення на закупівлю зброї та розгортання територіальної оборони.

Народний депутат генерал-лейтенант Михайло Забродський нагадав слова Вінстона Черчілля, що «для війни потрібні три речі — гроші, гроші і ще раз гроші». «Що таке грошове забезпечення військовослужбовців? Це впевненість у завтрашньому дні, стабільність, можливість думати про виконання завдання і про виконання службового обов’язку, а не про те, як там у тилу твоя родина проживає за твою зарплату, яка в рази менша, ніж та, що забезпечує гідне існування», — зазначив він.

Також народний депутат наголосив на необхідності негайного перегляду плану оборонних закупівель з точки зору нарощування передусім кількості засобів протиповітряної оборони, протитанкових засобів та протикорабельних ракет. «Усе, що перераховано у нашому плані, потрібно було робити ще вчора, адже пов’язані з витрачанням коштів процеси потребують часу для проведення певних про-цедур, у тому числі й закупівель», — констатував Михайло Забродський.