Сьогодні чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау планує побувати на Донбасі та на власні очі побачити ситуацію поблизу передової. А вчора в Києві він провів низку переговорів з представниками українського уряду, основною темою яких стала безпекова криза, спричинена концентрацією російських військ уздовж українських кордонів.

«Ми занепокоєні безпековою ситуацією навколо України, концентрацією військ з боку Росії та Білорусі. Наступного тижня я лечу до Москви, аби обговорити ці питання», — заявив Збігнєв Рау на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

До речі, глава українського зовнішньополітичного відомства повідомив, що звернувся до ОБСЄ з проханням підготувати доповідь про паспортизацію Росією українських громадян на окупованих територіях. Також він відзначив важливу роль Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ, яка є найбільшою польовою місією організації. Він також наголосив на тому, що необхідно відновити роботу СММ на окупованих територіях, де її діяльність заблокували окупаційні адміністрації. Крім того, Дмитро Кулеба нагадав, що мандат СММ поширюється не лише на Донбас, а й на тимчасово окупований Крим.

Глава МЗС України заявив, що підтримує ініціативу Польщі, яка нині головує в ОБСЄ, про оновлений діалог щодо європейської безпеки. «Цей діалог складатиметься з трьох тем. Я наголосив, що для нас найважливішою темою є саме військова безпека, зменшення ризиків військових зіткнень, підвищення прозорості військової активності», — сказав Д. Кулеба.

На його думку, фундаментальним для майбутньої архітектури європейської безпеки є те, як європейці будуть відповідати на намагання РФ маніпулювати принципами та нормами ОБСЄ.