Задовго до спалаху коронавірусної епідемії Україна за прикладом європейських держав поставила собі за мету викорінити СНІД до 2030 року. Тепер, коли пандемія змішала всі попередні напрацювання і плани щодо подолання небезпечної хвороби, вірусологи, які працюють з ВІЛ-інфекцією, б’ють на сполох. Їх занепокоєння ґрунтується на невтішній статистиці.

За період епідемії COVID-19 на Черкащині не виявлено майже 500 потенційних осіб з ВІЛ-інфекцією, які можуть інфікувати своїх статевих партнерів, — це розрахунки фахівців комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний центр громадського здоров’я Черкаської обласної ради».

У часи затяжної пандемії коронавірусу і зростаючого соціально-економічного напруження без рішучої боротьби з ВІЛ-інфекцією Україна ризикує не досягти викорінення СНІДу до 2030 року.
2021 рік щодо ВІЛ-інфекції в Черкаській області продовжив тенденцію 2020 року, зазначають у Центрі громадського здоров’я. Катастрофічно знизився рівень тестування на ВІЛ і кількість виявлення нових випадків ВІЛ впала порівняно з 2019 роком майже удвічі.

Невпинно зростає відсоток виявлення хвороби в останній, четвертій клінічній стадії — СНІДу. Так, протягом 2021 року під медичний нагляд було взято 225 ВІЛ-інфікованих уперше в їхньому житті, з них 34 відсотки вже були у третій-четвертій стадії.

За весь час у Черкаській області зареєстровано 9353 випадки ВІЛ-інфекції та 1296 випадків смерті від захворювань, спричинених СНІДом. Більша кількість випадків ВІЛ-інфекції, 63 відсотки, реєструється серед міського населення області. Серед уперше зареєстрованих ВІЛ-інфікованих осіб переважають чоловіки — 62 відсотки.

Основним контингентом ризику летальних випадків залишаються споживачі ін’єкційних наркотиків — таких половина в структурі померлих. Основна причина смерті хворих на СНІД — туберкульоз.

Фахівці Центру громадського здоров’я зазначають, що готові й надалі допомагати швидкими тестами, консультативною та організаційною підтримкою закладам, які продовжують надавати послуги з тестування та лікування ВІЛ-інфекції.

Черкаська область.