Учасники заходу, організованого Рухом опору капітуляції, громадськими організаціями «Гонор», «Вільні люди» та десятками інших, заявили, що не приймають жодних ультиматумів агресора і категорично проти поступок Кремлю.

Ветерани російсько-української війни, волонтери, студенти, люди різного віку і різних професій, котрі вийшли на акцію, аби продемонструвати усьому світу свою готовність єдиним фронтом захищати країну від збройної агресії Москви, одностайні в рішучості дати відсіч окупантам.

Серед учасників Маршу — народні обранці Іванна Клипуш-Цинцадзе, Ахтем Чийгоз, Михайло Бондар, Володимир В’ятрович, Марія Іонова («Європейська солідарність»). На своїй сторінці у Фейсбуці народний депутат України Ірина Геращенко написала: «Взяли участь в Марші єдності, до якого доєдналися тисячі небайдужих громадян. Головна мета акції — сигнал РФ і всьому світу, що Україна і українці чинитимуть жорсткий спротив агресору, будь яким спробам атакувати і окупувати нашу країну. Разом — сила! Не панікуємо. Але і не легковажимо. Не евакуюємося. Не виїжджаємо. Працюємо».

Про реакцію суспільства на агресивну політику Російської Федерації та загрозу війни в центрі Європи промовисто говорили гасла, з якими центром столиці рухався Марш: «Одна єдина соборна Україна», «Україна понад усе!»,

«Воля України або смерть!». На банерах були й такі написи «Геть з Криму і Донбасу, московські окупанти», «Донецьк — це Україна!», «Єдність з НАТО негайно!», «Водкі нєт. Ідітє домой». Один з юнаків ішов з плакатом на якому написав: «Вимагаємо пожиттєво заборонити займати будь-які державні посади людям, які відкрито підтримують російську пропаганду. Геть з України!».

Серед заяв, з якими виступили активісти, — «Ні окремим європейським і доморощеним політикам щодо «федералізації», «ірландизації», «фінляндизації» України», «Держава і Нація повинні виробити стійкий імунітет до «московської блекоти» й вирішити два стратегічні завдання. Перше. Українізація всіх сегментів життєдіяльності: політики, армії, економіки, культури, освіти, науки, Церкви, спорту, інформаційного простору. Друге. Увійти в систему колективної безпеки НАТО, що є конституційним обов’язком і першорядним чинником національної безпеки. Іншого не дано».

У столичному марші взяли участь і представники інших регіонів. Музикант Василь Рябко, наприклад, приїхав з друзями з Харкова. Цікаво було спостерігати як іноземці, котрі вітали активістів, стоячи на тротуарі, потім приєднувалися до ходи і разом з українцями несли банери та вигукували «Слава Україні! Героям слава!» — безсумнівно цей девіз уже давно знають у більшості країн світу і розуміють без перекладача.

На завершення акції на Майдані Незалежності учасники Маршу виконали Гімн України, а на мосту на Алеї Героїв Небесної Сотні вивісили великий банер з гаслами «Українці чинитимуть опір» та #SayNOtoPutin.

Наш читач, киянин Нестор Воля в соцмережах написав: «Марш єдності за Україну — це було надзвичайно потужно. За моїми оцінками, приблизно п’ять тисяч учасників. Гордий з того, що живу в час ствердження української нації, в оточенні надзвичайно сильних людей. Уявляю, скільки б нас було, якщо б люди не хворіли. Також чимало людей сьогодні на вишколах».
Користувач Olekseii Mykhailenko додає: «Дуже багато друзів та побратимів зараз на зборах, вишколах, тренуваннях... Та ми ясно даємо зрозуміти всьому світу: українці готові давати відсіч! Ворог, якщо попре, отримає шалені втрати, це буде початок його кінця! Тож готуємось, гуртуємось, хунтуємось! Слава Нації! Смерть ворогам!».

У соцмережах люди також пишуть: «Чудова, правильна, об’єднуюча, оптимістична (чого так не вистачає сьогодні) акція. Прекрасні люди, які в 14-му разом були на Майдані. Сьогодні вони не панікують, не тікають, не виїжджають, а кажуть: «Путін, іди геть! Ми тебе не боїмося! Ми чинитимемо опір. Свою землю і країну нікому не віддамо!».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут