Фото: kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів ухвалив рішення про виділення 16,6 мільярда гривень, які будуть спрямовані для надання необхідних гарантій страховим і лізинговим компаніям з метою гарантування безперебійності польотів у повітряному просторі України. Також уряд вніс зміни до Порядку використання коштів резервного фонду бюджету, які передбачають можливість витрачання коштів для запобігання негативним явищам на ринку авіаперевезень, які спричинені відмовою низки компаній страхувати літаки в українському повітряному просторі в умовах збройної агресії проти нашої держави чи загрози нападу.

«Уряд виділяє 16,6 мільярда гривень, щоб гарантувати безперебійність польотів у повітряному просторі України. Це рішення дасть змогу стабілізувати ситуацію на ринку авіаперевезень та забезпечити державні гарантії для лізингодавців і страхових компаній», — повідомив під час позачергового засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Крім того, протокольним рішенням Кабмін доручив міністерствам закордонних справ, економіки та інфраструктури підготувати план заходів щодо альтернативних шляхів повернення громадян на територію України в разі неможливості виконання вітчизняними пасажирськими авіаперевізниками міжнародних рейсів у повітряному просторі України.

За погодженням із Комітетом Верховної Ради з питань бюджету, виділені з резервного фонду кошти зберігатимуться на окремому рахунку Міністерства інфраструктури України та за потреби використовуватимуться для гарантування безпеки польотів в Україні для страхових компаній, компаній-перестрахувальників, лізингових компаній та авіаперевізників. «Сьогоднішнє рішення — це сигнал для міжнародної спільноти, що Україна готова брати на себе фінансові зобов’язання за безпеку літаків в українському повітряному просторі. Зокрема, уже 14 лютого ми починаємо гарантувати реальними грошовими коштами фінансові зобов’язання лізингових компаній», — повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, додавши, що виділені кошти покривають страхові випадки щонайменше для 23 повітряних суден.

Ураховуючи це рішення, міністр наголосив, що підстав для паніки немає, українське небо залишається відкритим, більшість польотів до та з України здійснюється у штатному режимі.

Зазначимо, що це рішення було напрацьоване під час недільної наради у Мінінфраструктури, в якій узяли участь представники Офісу Президента, Державної авіаційної служби України, державних підприємств «Украерорух» і Міжнародний аеропорт «Бориспіль» та авіакомпаній.

Під час цієї наради також було повідомлено, що більшість перевізників продовжують операційну діяльність без жодних обмежень. «Очікуємо, що вже найближчим часом ситуація стабілізується», — зазначив О. Кубраков, запевнивши, що за потреби, держава забезпечить повернення усіх громадян України
з-за кордону.