Юрій Бойко, Петро Порошенко, Тарас Батенко, Павло Бакунець, Анастасія Радіна.

«Верховна Рада працює і працюватиме у штатному режимі», — наголосив він, додавши, що крім спокою, важливо також зберігати єдність і приймати необхідні для країни рішення. Тож, звернувшись до народних депутатів, закликав їх у цей непростий період відкласти політичні бачення та слогани і згуртуватися як парламент України.

Руслан Стефанчук подякував усім парламентським колегам, які в такий непростий час демонструють свою солідарність з українським парламентом та українським народом.

«Ми відкриті для міжпарламентського діалогу і готові спілкуватися з нашими колегами у режимі 24/7. Бо для нас дуже важлива їхня позиція щодо підтримки України, її безпеки, суверенітету, незалежності та територіальної цілісності», — сказав Руслан Стефанчук.

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, зауваживши, що Верховна Рада збирається на свій черговий пленарний тиждень у непрості часи, зазначив, що саме від політиків багато у чому залежить, якою буде позиція наших громадян. Продовжуючи думку глави парламенту, Олександр Корнієнко зауважив, що громадяни очікують від депутатів насамперед роботи над питаннями, які нині турбують всіх — підтримка Збройних Сил, якомога швидше розгортання тероборони.

Щодо міжнародного виміру, Олександр Корнієнко закликав колег продовжувати неформальну комунікацію зі своїми колегами з груп дружби з Україною по всьому світові. «Дуже важливо нині доносити ситуацію, яка є в Україні. І, звичайно, наголошувати, що наш євроатлантичний курс незмінний. Незважаючи на будь-які комунікаційні нюанси та вирвані з контексту слова будь-яких послів», — сказав він.

За словами заступниці Голови Верховної Ради Олени Кондратюк, найважливіше, що нині потрібно сказати людям: «Протидіяти ворогу готові не лише Збройні Сили України, але й ми. І не просто сказати. А продемонструвати конкретними діями нашу єдність, організованість і рішучість наших дій».

Політик переконана: у цій тривожній ситуації все українське суспільство потребує міцної точки опори. Має зберігати спокій, підтримувати ЗСУ, територіальну оборону, наших дипломатів, а також ефективно працювати кожен на своєму місці. «Це саме те, що найбільше допоможе Україні, в тому числі й протидіяти численним інформаційно-психологічним операціям», — наголосила вона. Олена Кондратюк привернула увагу на той факт, що у парламенті й досі відсутні пропозиції щодо внесення змін до держбюджету стосовно збільшення фінансування обороноздатності, зарплат військовим та щодо виділення 2,7 млрд грн на розгортання та розміщення сил територіальної оборони. Торкнувшись забезпечення внутрішньої стабільності, Олена Кондратюк зауважила, що не можна ігнорувати і той факт, що лікарі та медичні працівники так і не дочекалися анонсованого урядом підвищення заробітних плат.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Андрій Мотовиловець, закликавши всіх до консолідованої роботи, нагадав, що щеплення від страху ми отримали ще у 2014 році. Нині у нас інша армія, інші люди, сказав він, нагадавши, що війна триває вже вісім років. Нині, за його словами, ми спостерігаємо ще й величезну інформаційну війну, проте закликав усіх спокійно працювати і не панікувати.

Співголова фракції «ОПЗЖ» Юрій Бойко, назвавши ситуацію, що склалась, «військовим психозом», зауважив, що парламент, щоб заспокоїти людей і показати, що ситуація керована, має працювати в штатному режимі і зосередитись на двох напрямах — соціальній підтримці людей, збільшенні фінансування медицини, освіти. По-друге, парламент має виступити з мирними ініціативами щодо врегулювання ситуації.

Представник фракції «Європейська солідарність» Петро Порошенко, нагадавши про нещодавню заяву Вадима Пристайка, мовляв, Україна може відмовитись від вступу до НАТО, заявив, що війна з Росією триває вже вісім років, і свого часу жоден позаблоковий статус не вберіг Україну від нападу Росії. «Вперше з часів Революції Гідності офіційний представник України на міжнародній арені робить заяву про відмову від НАТО. Цим український посол показав, що шантаж і залякування Путіна України працюють. Ми маємо продемонструвати абсолютно зворотне», — наголосив П. Порошенко, додавши, що простий спосіб довести, що слова Пристайка — це не позиція української влади та Зеленського — негайно відкликати Посла з Лондона та звільнити його з роботи. Політик нагадав також, що нещодавно командувач ВМС Німеччини подав у відставку після заяви про Крим, а голова комітету парламенту Фінляндії — після твіту про те, що Україну не візьмуть у НАТО.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, зауваживши, що у ці непрості часи єдиними мають бути не лише політики, а й влада і народ, наголосила, що ця єдність проявляється у взаємній довірі. «Нині ведеться безліч переговорів, в тому числі радників у Нормандському форматі, але країна не знає ні слова про те, які вимоги реально ставляться до нашої держави і влади... Прийшов час Президенту відверто, довірливо переговорити з українським суспільством. Все пояснити і доповісти, де вихід з цієї ситуації», — сказала вона.

Заступниця голови фракції «Голос» Юлія Клименко наголосила, що нині перед нами стоять непрості виклики. З однієї сторони маємо будувати оборону, а з іншої — втримати ситуацію всередині країни, макроекономічну, фінансову стабільність, виконати всі соціальні гарантії. «Це важко, бо те й інше потребують великих ресурсів. Але це треба зробити», — сказала вона.


Юлія Клименко, Юлія Тимошенко, Андрій Мотовиловець.

Депутат запропонувала створити на базі парламенту спільний антикризовий штаб за участі представників виконавчої влади та силового блоку.

Співголова групи «Партія «За майбутнє» Тарас Батенко наголосив на тому, що саме парламент має відіграти вирішальну роль у вирішенні цього військово-політичного загострення з Російською Федерацією і недоведенні її до повномасштабної військової агресії.

Представник групи «Довіра» Павло Бакунець наголосив, що заради недопущення руйнації європейської системи безпеки, заради збереження державності України, парламент, Президент і уряд мають бути єдиними і сконцентрованими на трьох аспектах безпеки: інформаційній, дипломатичній та оборонній. Народний депутат запропонував у п’ятницю крім міністра фінансів заслухати ще й міністра оборони.

Підбиваючи підсумки, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук з огляду на пропозиції, що лунали, зауважив, що на Годину запитань до уряду буде відведено дві години. Крім двох міністрів, народні депутати заслухають також і Прем’єр-міністра.

Із днем народження на початку засідання привітали Вадима Галайчука («СН»), Олександра Мережка («СН») та Олега Синютку («ЄС»).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут