Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на своєму черговому засіданні розглядав не зовсім звичне для себе питання, яке на перший погляд не має до сільського господарства жодного стосунку. На порядок денний народні обранці, швидше, винесли проблему розвитку спортивної індустрії.

Законопроектом № 5587, який обговорювався того дня, пропонується внести зміни до статті 22 Закону України «Про правовий режим земель охоронних зон об’єктів магістральних трубопроводів» та дозволити розміщення у вказаних охоронних зонах полів для гольфа, які мають ґрунтово-трав’яне покриття і не передбачають зведення капітальних будівель і трибун для глядачів. Чому питання постало саме на аграрному комітеті? Як пояснив його голова Микола Сольський, тому «що це регулюється Земельним кодексом».

Законопроект представляв один з його авторів, голова підкомітету з питань фізичної культури та масового спорту Георгій Мазурашу. Він наголосив, що запропоновані зміни приберуть певні неузгодженості, відтак зніметься заборона «на тих землях надр, магістральних трубах» влаштовувати поля для гольфа. «Досвід деяких країн — Канади, США, інших — показує: специфіка гольфу, який колись був олімпійським видом, що поле — їх дуже мало — може десь шмат якийсь зайти через таку зону. І не заперечує ніхто, що можна там грати, тому що це одна людина через який період можливо пройде по тому місцю. Нікому нічого не заважає з точки зору безпеки...

Але наявність такої проблеми (у нас) дає змогу комусь приходити до умовного власника гольфполя і розказувати йому, ану там поділися трішки, бо трішки зайшов на територію, а це заборонено. Або закривай своє поле для гольфа!.. Це проста історія... Сподіваюся на розуміння. Посприяймо розвитку гольфу, в тому числі й покращенню формулювань в законодавстві!» — зазначив він.

Як наголосив голова підкомітету з питань земельних відносин Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Артем Нагаєвський, надання дозволу на розміщення полів для гольфа в межах охоронних зон магістральних трубопроводів, етиленопроводів особливого заперечення не викликає. Адже функціонування останніх не має створювати перешкод для безпеки цих об’єктів і не пов’язане із суттєвим скупченням людей. Тож він, враховуючи наведене, та те, що Комітет Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури дав позитивну оцінку законопроекту, запропонував його підтримати.

— Дійсно, у представників різних видів спорту, передусім гольфа, є таке питання. Чому гольф, а не волейбольна площадка? Тому що для останньої точно можна знайти десь місце, де немає з боку якоїсь труби. А гольф — там чимало території потрібно, це точно може залізти на комунікації, яких у країні багато, — окреслив своє бачення проблеми Микола Сольський.

Після зауважень народного депутата Івана Чайківського, який наголосив, що доступ до магістральних трубопроводів для технічних працівників має бути відкритим, «не дай Бог, виникнення якихось форс-мажорів», а також запевнень інших учасників обговорення, мовляв, там і надалі «діятимуть обмеження» і «для ліквідації позаштатних ситуацій з доступом там нічого не змінюється», комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді законопроект «Про внесення зміни до статті 22 Закону України «Про правовий режим земель охоронних зон об’єктів магістральних трубопроводів» прийняти в першому читанні за основу.

Підготувала Галина КВІТКА.