Чернігів не має жодних кредитних боргів, розрахувавшись із ними минулого року. Про це йшлося на засіданні виконкому міської ради, де розглядався звіт про виконання програми управління боргом бюджету Чернігівської міської територіальної громади за 2021-й.

Начальниця фінансового управління міської ради Олена Лисенко доповіла, що у 2018—2019 роках місто отримало 11 мільйонів зовнішнього запозичення від Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО), але 2021-го остаточно розрахувалося з ним. Було погашено 2 мільйони 821 тисячу гривень, а також своєчасно та у повному обсязі виконано зобов’язання щодо сплати відсотків за користування кредитними коштами у сумі 42,8 тисячі гривень.

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко (на знімку) підкреслив, що місто має в цьому, мабуть, найпривабливішу ситуацію в Україні: «У нас немає жодної копійки заборгованості за залученими коштами. Загальна сума залучених коштів становить 0,002 відсотка по відношенню до прибуткової частини бюджету за минулий рік, а цьогоріч їх взагалі немає».

Проте наразі залишається заборгованість, у тому числі й протермінована, за кредитом міжнародної фінансової установи комунальному підприємству «Чернігівводоканал». Він брався ще 2019 року, і не міським бюджетом, а комунальним підприємством. Кошти на погашення цього кредиту було враховано в тарифі на водопостачання. За рахунок модернізації обладнання підприємство отримувало нижчу собівартість, а різниця між нею і тарифом скеровувалася на покриття запозичення. Усе це було прораховано і розплановано у графіку погашення кредиту. Але в цей період збільшувалася мінімальна заробітна плата, дорожчала електро-енергія, зростали інші складові, і це значно впливало на собівартість. Водночас НКРЕКП (державний орган центральної виконавчої влади, який встановлює тарифи) довго не приймав документи «Чернігівводоканалу», внаслідок чого тариф роками не переглядався. Тож підприємство було змушено покривати різницю за рахунок обігових коштів.

Який вихід бачить міський голова? «Ми вважаємо, що буде абсолютно неправильним, якщо погасимо цей кредит з місцевого бюджету, — каже Владислав Атрошенко. — Це буде демотивуючий чинник. Тому що основна мотивація — це коли ти залучив кредитні кошти, знизив собівартість, за рахунок цього погасив залучені кредити та ще й із наступних прибутків маєш можливість подальших інвестицій, подальшого розвитку компанії».

Чернігів.