Член Комітету Сейму Литовської Республіки у закордонних справах та у справах Європи Емануеліс Зінгеріс.

Пленарне засідання 16 лютого

У День єднання у сесійній залі Верховної Ради лунали гасла «Слава Україні! Героям слава!», Державний гімн у виконанні Національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Григорія Верьовки, майоріли синьо-жовті прапори. Відкривши пленарне засідання, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що участь у пленарному засіданні бере делегація литовських парламентаріїв.

«Ми високо цінуємо послідовну та непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України з боку наших литовських друзів. Дякуємо вам!» — наголосив Руслан Стефанчук, додавши, що литовські колеги прибули до нашої країни у знаковий для своєї держави день — День незалежності Литви. Народні депутати оплесками привітали своїх колег.

Голова та члени делегації з Литви виступили у парламенті з короткими промовами. Зокрема, заступник Голови Сейму Литви Паулюс Саударгас під час свого виступу нагадав, що окупант, з яким боролись свого часу литовці та нині воюють українці — один і той самий. «Литовці також, як і українці, воювали у бункерах, боролися разом з однаковим ворогом. І ми перемогли імперію зла», — наголосив політик, додавши, що Литва і надалі підтримуватиме Україну в її прагненні свободи.

«Свобода, демократія — все це тече у ваших жилах. Тому ми підтримуємо вас так само, як і ваші прагнення до ЄС та НАТО», — зауважив він, додавши, що Росія не може і не повинна отримати згоду на вето членства України в Альянсі.

Своєю чергою член Комітету Сейму Литовської Республіки у закордонних справах та у справах Європи Емануеліс Зінгеріс під час промови зазначив, що Литва є і буде поряд з Україною у боротьбі за демократію: «Якщо ви не переможете, тоді й демократичний світ не переможе. Тож ми прибули, щоб засвідчити свою підтримку».

Емануеліс Зінгеріс запевнив, що Литва стоятиме поряд з Україною до того моменту, доки наша країна не стане незалежною повністю, водночас зауваживши, що Путін виступає проти членства України в НАТО, він сказав: «Це війна проти вільного вибору, проти того, що записано у вашій Конституції і проти обраного вами напрямку розвитку. Хочу запевнити вас: ми будемо поряд із вами до самого кінця», — наголосив член комітету у закордонних справах, додавши, що литовці засвоїли уроки 1990-х років і, відновивши незалежність, вирішили якомога швидше стати під парасольку НАТО. «Тож ми бажаємо вам стати членами НАТО якнайшвидше. Слава Україні!» — такими словами Е. Зінгеріс завершив свій виступ.

Голова Верховної Ради, у свою чергу, подякувавши литовським колегам, наголосив, що для нас є надзвичайно важливою одностайна підтримка України і на всіх політичних рівнях Литовської держави, і в литовському суспільстві. «Висловлюємо вам щиру вдячність, що взяли участь у сьогоднішньому пленарному засіданні Верховної Ради», — сказав він.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, народні депутати заслухали звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства «Українська залізниця», розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників.

За словами голови ТСК Юлії Гришиної, результатом роботи комісії став звіт на більш як 180 сторінках. З аналітикою та фактами, прізвищами тих, хто своїми діями або бездіяльністю завели залізницю на тупикову колію.

«Криза в «Укрзалізницю» прийшла не сьогодні і не вчора. ТСК вивчала її роботу з 2015-го по 2020 рік, і нами виявлено ознаки планомірного руйнування стратегічного підприємства, яке системно і методично доводилось до зубожіння. Руйнувалась інфраструктура, руйнувався рухомий склад, демотивувався персонал. Висновки нашої ТСК один за одним підтвердили й інші профільні органи», — наголосила депутатка, додавши, що Державна аудиторська служба заявила про 61 млрд грн фінансових порушень в «УЗ», а Рахункова палата зауважила, що на понад 12 тис. гектарів земель, якими користується залізниця, відсутні правовстановчі документи та є ризик втрати цих активів.

«Говорить про проблеми в «УЗ» й громадський сектор. Все це підтверджує той факт, що ТСК дуже точно та об’єктивно діагностувала всі хвороби «Укрзалізниці», — сказала Ю. Гришина, додавши, що за час роботи ТСК було змінено наглядову раду, два склади правління «УЗ». Але казати про те, що вже вдалося зупинити руйнацію залізниці — передчасно, переконана вона.

Відзначила депутатка і той факт, що завдяки роботі ТСК та ініціативному підходу нової команди Мінінфраструктури вдалося підвищити тарифи на вантажні перевезення, що дасть «УЗ» уже цього року можливість отримати +14 млрд грн. Ще 4 млрд грн залізниця зекономить під час закупівлі електроенергії, бо запроваджено прямі контракти на її купівлю.

«Проте не відбулося головного — на повному стопі досі реформа залізничного транспорту. Не виконано, прострочено або скоро буде прострочено нормативно-правові акти, в яких прописано дорожню карту реформування залізничного транспорту та виконання нашої Угоди про асоціацію з ЄС», — наголосила голова ТСК, назвавши одним з основних завдань Кабміну — забезпечення управління «Укрзалізниці» професіоналами, які будуть здатні запобігти уповільненню логістики та розв’язати проблеми руху поїздів та безпеки на залізниці. Ю. Гришина наголосила, що парламент разом з урядом мають зробити залізничний транспорт безпечним та надійним.

Народні депутати 282 голосами прийняли проект постанови, взявши звіт ТСК до відома.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Ярослав Юрчишин («Голос»), який у своєму виступі привернув увагу на ситуацію, що склалась на конкурсах з обрання керівників САП і НАБУ.

У повторному першому читанні депутати розглянули законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур оборонного планування» (№ 4210) та ухвалили його за основу 317 голосами.

Так само у першому читанні Верховна Рада підтримала проекти законів: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень між центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері цивільного захисту, та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту» (№ 5847); «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо адміністративної відповідальності громадян за порушення митних правил    (№ 6051); «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань міжнародного судового співробітництва» (№ 4428).

Відправивши законопроект «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України» (№ 4664) на повторне перше читання, народні депутати перейшли до розгляду ратифікаційних питань.

Так, Верховна Рада ухвалила законопроекти: «Про вихід України з Рішень про створення та діяльність Антитерористичного центру держав — учасниць Співдружності Незалежних Держав» (№ 0065) — 309 «за»; «Про вихід з деяких міжнародних договорів України, укладених у рамках Співдружності Незалежних Держав» (№ 0101).

Під час обговорення цих питань представник «Голосу» Роман Лозинський, зауваживши, що денонсувати потрібно ще багато що, акцентував увагу на боротьбі за інші сенси. «Хоч і не економічного характеру, але показові для кожного громадянина України», — сказав він, додавши, що станом на сьогодні Героями України залишаються десятки зрадників, сепаратистів. «Якщо з економічних питань ми голосуємо за денонсацію, розриваємо наші зв’язки з минулим, то ми маємо переходити і до побудови нашої ідентичності в питаннях національної пам’яті, символів, нагород, зокрема, й тим, хто є героєм, а хто ні», — констатував він.

Крім того, Верховна Рада ратифікувала Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Королівством Нідерланди про продовження до 1 серпня 2023 року строку дії Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 2014 року (№ 0136). Протокол про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Королівства Данії про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно (№ 0124) та Фінансову угоду «Східна Україна: Возз’єднання, Відновлення та Відродження (Проект 3В)» між Україною та Європейським інвестиційним банком (№ 0134).

Під час розгляду ратифікаційних питань до сесійної зали завітали представники польської делегації на чолі з Віце-маршалком Сейму Республіки Польща Ришардом Терлецьким. «Наші країни традиційно єднає прагнення до взаєморозуміння та солідарності. А нині, в умовах нових загроз та викликів, для нас як ніколи важлива готовність дружньої Польщі підтримати суверенітет та територіальну цілісність України», — наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, вітаючи колег у сесійній залі українського парламенту.

Виступаючи з короткою промовою з парламентської трибуни, Віце-маршалок Сейму Республіки Польща Ришард Терлецький, зокрема, зауважив, що польська делегація прибула до України, щоб засвідчити свою солідарність з нами і сказати чітко нам і всій Європі, що вільна, суверенна, незалежна від Росії Україна є рацією стану Польщі і всієї Європи.

Саме цей день польські побратими вибрали не випадково. Як зауважив Віце-маршалок, розвідки союзних держав інформували, що 16 лютого вдень або вночі відбудеться російський наступ. «Ми вирішили приїхати до вас у цей день, щоб показати — ми разом з вами», — констатував Ришард Терлецький, нагадавши, що тиждень тому польські Сейм та Сенат прийняли ухвали, в яких вони закликають усі міжнародні організації, насамперед ЄС, НАТО, до більш рішучого спротиву «совєтським намаганням щодо України». «І ми закликатимемо Європу і світ до солідарності з Україною», — наголосив він. Народні депутати оплесками вітали виступ польського колеги.

На початку ранкового засідання із заявами та оголошеннями виступили народні депутати. Представник «Слуги народу» Єгор Чернєв в оточенні колег з державними прапорами подякував усім тим, хто не піддався панічним настроям та залишився в Україні. «Хочу подякувати від себе і від своїх колег Президентові України, який у найскрутніший час повів себе як справжній лідер держави. Хочу подякувати нашому МЗС, яке довело, що українська дипломатія є однією з найкращих у світі. Ми мобілізували поряд з Україною всі найбільші демократичні країни. Хочу подякувати Збройним Силам України та правоохоронним органам, які продемонстрували непохитну волю та готовність захищати нашу країну ціною власного життя. Саме ви є головним чинником, який стримує Росію від агресії. Хочу подякувати нашим партнерам, які у найскрутніший час підставили нам плече і допомогли дипломатично, військово, інформаційно та зробили нас міцнішими», -наголосив він, додавши, що найбільшої подяки заслуговує український народ, яким сьогодні захоплюється весь світ.

«Співвітчизники, український народе, саме ваша витримка та спокій, холодна рішучість та готовність боронити країну вразили не лише наших союзників, а й ворогів. Вони чекали, що настане паніка та хаос, але не дочекалися і не дочекаються. Бо в нас живе дух наших славетних предків, дух славних козаків! Ми всі разом — влада і опозиція, керівництво країни і суспільство, продемонстрували безпрецедентну єдність перед обличчям агресора», — сказав Є. Чернєв, додавши, що єдність, яку продемонструвало наше суспільство, свідчить лише про одне: українська нація міцнішає, дорослішає та стає взірцем сміливості та відваги для інших народів. «І поки ми будемо єдині — ми непереможні!» — констатував він.

Із днем народження цього дня вітали представника фракції «Слуга народу» Святослава Юраша.


Під час засідання.

 


Микола Сольський, Давид Арахамія.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут