Депутати Хмельницької обласної ради зібрались на позачергову сесію, щоб розглянути питання, пов’язані з підсиленням територіальної оборони області через ситуацію із можливим військовим вторгненням та захопленням територій держави. У роботі сесії взяли участь керівники силових відомств, сільські, селищні, міські голови територіальних громад краю.

— У доволі непростий час закликаю всіх бути максимально об’єднаними у виконанні такого першочергового завдання, як підтримка Збройних Сил України і якомога швидше розгортання сил територіальної оборони. Від наших злагоджених дій залежатиме загальний стан суспільно-політичної ситуації в області, — звернулась голова обласної ради Віолета Лабазюк до всіх присутніх в залі.

Звернення було почуто. Більшістю голосів депутати прийняли обласну програму «Територіальна оборона на 2022—2024 роки».

Раніше в області була прийнята програма захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру в області на 2019—2023 роки. Однак теперішні загрози підштовхнули до внесення до неї певних доповнень.

Прийняті документи депутати підкріпили відповідними фінансами. Для виконання заходів програми «Територіальна оборона на 2022—2024 роки» із резервного фонду обласного бюджету спрямовано майже три мільйони гривень. 

Звернувшись до депутатів і очільників громад, голова ОДА Сергій Гамалій зазначив, що область уже поетапно здійснює комплектування підрозділів територіальної оборони, і, як було сказано на засіданні Конгресу регіональних і місцевих влад при Президентові України, Хмельниччина входить у трійку кращих областей з формування територіальних загонів.