Голова Комітету з питань оборони Палати громад Парламенту Великобританії Тобіас Елвут.

Відкривши пленарне засідання, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що в Україні з візитом перебуває Голова Комітету з питань оборони Палати громад Парламенту Великобританії Тобіас Елвут, який присутній у сесійній залі. «Пан Елвут займає активну проукраїнську позицію, рішуче засуджує російську агресію та військову загрозу, підтримує непорушність та територіальну цілісність України, виступає на користь подальшого надання Великобританією політичної підтримки та практичної допомоги Україні», — зазначив глава парламенту та запросив главу Комітету з питань оборони Палати громад Парламенту Великобританії Тобіаса Елвута для виступу з трибуни парламенту.

«Проти вас стоїть потужний авторитарний режим, який не погоджується із вибраним вашою країною напрямком розвитку. Замість того вони намагаються нав’язати свою модель автократії», — сказав Т. Елвут, відзначивши, що для нього велика честь звернутися до українського парламенту в час, коли Україна перебуває на передовій битви між авторитаризмом та демократією. «Разом з українцями у цій битві стоїть британський уряд, який надає і, сподіваюся, далі надаватиме Україні різноманітну допомогу», — наголосив голова Комітету з питань оборони Палати громад Парламенту Великобританії, зауваживши, що коли біля українського кордону почали збиратися чисельні російські бойові групи, то він першим висловив думку, що НАТО має відповісти на заклик України про допомогу та розташувати тут свої війська. А оскільки у відповідь на цей заклик лунали виправдання, що, мовляв, Україна не є членом НАТО, тому й не існує зобов’язань їй допомагати, він нагадав, що країни НАТО вводили свої війська до Афганістану, Косово та Лівію, які також не є членами Альянсу. «Вважаю, що піти на такий крок — це не розпочати війну, а попередити російське вторгнення», — сказав Т. Елвут, підкресливши, що безпека України — це європейська безпека, адже можливе вторгнення РФ вплине на увесь європейський континент.

Валентин Наливайченко, Михайло Волинець, Соломія Бобровська.

На думку голови Комітету з питань оборони Палати громад Парламенту Великобританії, останні дії РФ також прояснили довгострокову стратегію Путіна, який прагне разом із Китаєм сформувати новий альянс, що може призвести до дуже небезпечної інтерпретації ними міжнародних правових норм. Звернувши увагу, що Росія та Китай ведуть довгу стратегічну гру, Т. Елвут висловив думку, що європейська дипломатія натомість лише реагує на щоденні виклики. «Путіну подобається, що він перебуває під софітами прожекторів, він вважає, що Росія зараз дуже велична. Тому маємо розуміти, що це дуже небезпечні часи та пам’ятати, за що ми стоїмо та що захищаємо. І поки Вашингтон, Берлін, Лондон, Париж не узгодять, як протистояти російській агресії, Путін експлуатуватиме нашу слабкість», — сказав він, додавши, що саме позиція цих країн у наступні місяці визначатиме, якою буде безпекова ситуація у наступні роки. У зв’язку з цим Т. Елвут висловився за те, щоб всі країни НАТО почали витрачати на оборону щонайменше 3 відсотки ВВП, а також закликав Альянс бути готовим запровадити зону заборони та контролю польотів в українському повітряному просторі. «Це змусить Путіна перед будь-якими діями двічі подумати», — додав він, зазначивши, що говоритиме про це під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції.

Т. Елвут також привітав створення нового альянсу між Великобританією, Польщею та Україною. Відзначивши, що цей союз має великий потенціал, він висловив побажання, щоб парламентарії країн-учасниць створили тристоронній комітет, який допомагатиме просувати цю ідею вперед. «Я готовий виконувати свою частину цієї роботи», — запевнив голова Комітету з питань оборони Палати громад Парламенту Великобританії.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, Верховна Рада ратифікувала Фінансову угоду «Міський громадський транспорт України ІІ» між Україною та Європейським інвестиційним банком (№ 0135) та Угоду між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами-членами, з іншої сторони, про спільний авіаційний простір (№ 0144). Метою останньої угоди є поступове створення спільного авіаційного простору між Україною та ЄС, який базуватиметься на ідентичних правилах у сфері безпеки польотів, авіаційної безпеки, організації повітряного руху, захисту навколишнього середовища, захисту прав споживачів, систем комп’ютерного бронювання.

Парламентарії також підтримали проекти постанов: про реалізацію окремих положень Закону «Про статус народного депутата України» (№ 7062) та про звільнення Дмитра Сенниченка з посади Голови Фонду державного майна України; про деякі питання захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України) та збереження приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги (№ 3447).

Представляючи проект постанови про внесення змін до календарного плану проведення сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (№ 7060), народний депутат Давид Арахамія («Слуга народу») повідомив, що цим документом пропонується, щоб наступного тижня, з 21 по 25 лютого, парламент працював у пленарному режимі.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради Сергій Кальченко повідомив, що комітет підтримує цю пропозицію, яка також передбачає, що з 28 лютого по 4 березня народні депутати працюватимуть із виборцями. Цю ініціативу підтримали 320 народних депутатів.

У першому читанні підтримано законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги (№ 6306). Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький поінформував, що цим законопроектом пропонується вдосконалити механізм проведення моніторингу дотримання надавачами медичних послуг умов договорів про медичне обслуговування, врегулювати питання забезпечення розвитку екстреної системи охорони здоров’я, запровадити кластерний принцип реорганізації госпітальних округів, об’єднати вторинну та третинну медичну допомогу в один вид спеціалізованої медичної допомоги, закріпити на законодавчому рівні гарантії щодо мінімальних зарплат лікарів та медсестер.

Також у першому читанні підтримано законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання запровадження карантину (№ 6508). «Підготовка цього законопроекту обумовлена необхідністю покращення взаємодії органів державної влади в умовах глобальних викликів», — зазначив голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, повідомивши, що комітет пропонує виключити з тексту законопроекту положення, яке стосується розширення компетенції РНБО в частині погодження рішення Кабінету Міністрів про встановлення карантину на території, яка розташована у межах більш як шести областей (у тому числі, міст Києва та Севастополя, Автономної Республіки Крим), оскільки відповідно до Конституції РНБО є координаційним органом при Президентові України та не наділена повноваженнями погоджувати рішення уряду.

Олег Бондаренко, Ігор Кривошеєв.

Законопроект № 6508, зокрема, передбачає, що карантин встановлюється Кабінетом Міністрів на строк, що не перевищує двох місяців та може бути подовжений у разі несприятливої епідемічної ситуації. Рішення про встановлення карантину має містити відомості: про інфекційну хворобу, з метою протидії поширенню якої запроваджується карантин; територію, на якій запроваджено карантин; перелік профілактичних, протиепідемічних та інших заходів, перелік суб’єктів, на яких покладається здійснення контролю за виконанням протиепідемічних, профілактичних та інших заходів.

Верховна Рада ухвалила в цілому з урахуванням пропозицій Президента законопроекти «Про адміністративну процедуру» (№ 3475) та «Про віртуальні активи» (№ 3637).
У другому читанні та в цілому ухвалено законопроекти: про хмарні послуги (№ 2655); про внесення зміни до розділу V «Прикінцеві положення» Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо спрощення розміщення технічних засобів електронних комунікацій, № 5811); про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель (№ 5202-Д); про внесення змін до статті 48 Закону «Про фізичну культуру і спорт» (щодо деяких питань використання майна ліквідованих державних і комунальних закладів фізичної культури і спорту, № 5273); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення законодавства з питань цивільного захисту, № 5608); про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки наукової і науково-технічної діяльності, № 5498); про внесення змін до Митного кодексу України (щодо підтримки наукової і науково-технічної діяльності, № 5499).

За основу підтримано законопроект про амністію з нагоди 30-ї річниці Незалежності (№ 5249-1).

Із заявою від двох фракцій щодо протесту малих підприємців, які зібралися біля Верховної Ради, виступила Юлія Тимошенко («Батьківщина»). «Сьогодні йде знищення середнього класу, проти лідерів протесту порушено кримінальні справи», — заявила вона, закликавши лідерів фракцій та голів комітетів невідкладно зустрітися із делегацією підприємців та розглянути законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо спрощення ведення господарської діяльності, підвищення її прозорості та створення умов для розвитку малого бізнесу, № 5866-1).

Ще одну заяву у зв’язку з відзначенням 17 лютого 130-ї річниці від дня народження великого українця, Патріарха Української греко-католицької церкви, кардинала Йосипа Сліпого виголосили народні депутати Павло Бакунець, Оксана Савчук, Роман Лозинський, Микола Княжицький та Михайло Цимбалюк.
З днем народження вітали народних депутатів Роберта Горвата, Юлію Льовочкіну, Ігора Марчука та Володимира Тимофійчука.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.