Любов Паранюк зберегла Таврійський розпис.

Донедавна про цей вид народного розпису знали хіба що мистецтвознавці Миколаївщини. А цей напрям українського декоративно-орнаментального мистецтва виник саме в нашому краї — на Кінбурнській косі.


Ініціаторка популяризації розпису начальниця управління туризму та курортів Миколаївської ОДА Тетяна Волинець.

У номері «Голосу України» за 10 квітня 2021 року вийшла стаття «Повернення Таврійського розпису», де йшлося про першу виставку виробів у цій стилістиці майстрині Любові Паранюк.

Вона казала: «Цей розпис мав би стати цікавинкою Причорноморського краю. Його слід використовувати для популяризації мистецтва півдня країни, виготовлення сувенірів, залучення туристів». Утім, сама не дуже вірила, що ідею можна втілити. А диво сталося завдяки зусиллям органів влади, громадських і творчих організацій, небайдужих людей. І Миколаївщина цілком може стати відомою своїм розписом не менш ніж Дніпропетровщина Петриківським.

Родом з Кінбурну

Таврійський розпис — напрям у народному образотворчому мистецтві, що сформувався на території Кінбурнського півострова як засіб декору житла. В синьо-жовті кольори розписували свої хати жінки, яких називали мазальниці. Тривалий час розпис був камерним явищем й існував тільки на рівні спільноти майстрів-ентузіастів.

Останніми роками «таврійка» дедалі активніше стає елементом масової культури і поступово оформлюється як бренд Миколаївщини. Втім, залишається запитання, чому розпис назвали Таврійським. Адже з поняттям «Таврія» звикли асоціювати Херсонську область: «Радіо Таврія», газета «Голос Таврії», фестиваль «Таврійські ігри», печиво «Сонячна Таврія», портвейн «Таврійський» тощо.

А от відомий миколаївський краєзнавець, заступник директора Миколаївського краєзнавчого музею Валерій Чернявський вважає: «Термін «Таврія» грецького походження, уведений в античну традицію Геродотом. Для нього це частина південного та гірського Криму, яку населяли племена таврів. Як ви розумієте, це не власна назва, а її грецький аналог. В останній чверті XVIII століття під топонімом Таврія почали розуміти всю територію колишнього Кримського ханства. Відповідно до його меж, обумовлених Константинопольською конвенцією 1779-го, Таврія стає синонімом Північного Причорномор’я. В 1802-му виникає Таврійська губернія, куди ввійшли землі Криму, частини сучасних Миколаївської, Херсонської та Запорізької областей».

Ці міркування продовжує начальниця управління туризму та курортів Миколаївської ОДА Тетяна Волинець: «Якщо землі сучасних Херсонщини та Миколаївщини входили до Дніпровського повіту Таврійської губернії, чому лише за Херсонщиною закріпилось стійке поняття Таврія? Причина цього — сучасні культурні процеси, особливо політика брендування Херсонської області», — переконана Тетяна Григорівна.

До речі, і мешканці Очакова, звідки найкоротший водний шлях до Кінбурну, і самі жителі півострова досі називають Кінбурнську косу «Таврією».

Туризм у кольорах сонця та моря

Таврійським назвала цей розпис його першовідкривач, миколаївська журналістка Євгенія Бондаренко, написавши про нього книжку «Стежки до лиману». Вона проводила дослідження саме на Кінбурнській косі, коли помітила елементи декоративного розпису та зустрілась з місцевою мазальницею Марією Книгою, яка тоді залишалась єдиним носієм цієї традиції.

До речі, нині онука Марії Книги Анна Жосс і сама розписує «по-таврійськи»; навчається в Миколаївському університеті культури та мистецтв; водночас є ученицею майстрині Любові Паранюк, яка буквально відродила цей розпис. Саме її напрацювання стали основою створення колекції сувенірів, які зможуть достойно представити Миколаївщину.

П’ять років вивчає та малює «таврійку» Любов Мирославівна, вчителька Куцурубської школи мистецтв, що в колишньому Очаківському районі. «У Таврійського розпису свої особливості, за якими його легко впізнати.

Передусім це кольорова гама — вона морська, легка, повітряна. Плюс степові та сонячні відтінки. Таврійський розпис активно використовує синій та бірюзовий кольори, образи винограду, квітів, риб, дельфінів, хвиль, рибацьких знарядь, човнів, маяків. У жодному розписі не представлена так морська та оберегова тематика. Це основні особливості, а далі -технічні мазки, характерні для будь-якого розпису», — розповіла Любов Паранюк.

Лінійка сувенірної продукції на основі бренда Таврійського розпису склалася з поліграфічної продукції, календарів, олівців, ручок, пляшок, чашок, сервізу. Представлено і фірмовий пряник, який став переможцем у конкурсі рецептів. Презентовані продукти сувенірної лінійки поки що зроблені тиражем по 50 екземплярів. На 2022-й у бюджеті області передбачили 200 тисяч гривень на брендовану продукцію.

«Для туриста, коли він визначається, куди поїхати, важливо, щоб там було щось унікальне. Коли ми почали роботу над розвитком туризму на Миколаївщині, для нас було важливим винайти айдентику, яка б вирізняла нашу область з-поміж інших туристичних регіонів», — сказав на презентації сувенірів заступник голови Миколаївської ОДА Микола Марінов. За його словами, Миколаївська ОДА докладає багато зусиль, щоб популяризувати Таврійський розпис по всій Україні й згодом по всьому світу. «Ми вдячні Любові Паранюк за те, що вона показала нам цей унікальний стиль, який ми намагаємося зробити брендом нашого регіону», — зауважив він.

А начальниця департаменту освіти та науки Миколаївської ОДА Алла Веліховська повідомила «Голосу України»: «Майбутнє покоління дуже важливо виховувати на традиціях рідного краю. Плануємо провести серію майстер-класів з унікального розпису в школах, дитсадках, у професійно-технічних закладах. Влітку випускники професійно-технічних закладів покажуть свої дипломні роботи — колекції одягу та прикрас у стилі Таврійського розпису.

З одного боку, ці вироби як сувеніри популяризуватимуть Миколаївщину для туристів, з другого, збережемо спадщину і виховаємо патріотів».

Здійснилася ще одна мрія Любові Паранюк: у Миколаєві почала роботу перша майстерня Таврійського розпису при ГО «Центр навчання і освіти дорослих «Південь». Її створено заради відродження культурної спадщини Миколаївщини. Тут організовані навчальні курси з графічного дизайну, кулінарії, живопису, декору, шиття та гончарства з елементами Таврійського розпису для жителів області й гостей.

Тож у майстрині вже є учні та послідовники, а Таврійський розпис стає дедалі популярнішим та має всі шанси набути статусу туристичного бренда Миколаївщини.

Миколаївська область.

Фото автора.