«Нині як ніколи актуальна тема миру в Україні. Другий день поспіль активізувались обстріли з боку бойовиків. Українські військові ведуть оборону», — зауважив під час брифінгу в парламенті народний депутат з фракції «Батьківщина» Михайло Цимбалюк, нагадавши, що їх лідер Юлія Тимошенко запропонувала план дій, як досягти миру.

Насамперед треба чітко проаналізувати і визнати, що Мінські домовленості нереалістичні для виконання Україною. «Ми вважаємо, що слід чітко визнати: українська сторона не буде виконувати те, що пропонує Кремль. Слід повертатися до Будапештського меморандуму», — сказав він, нагадавши, що Ю. Тимошенко та її команда говорять про це з самого початку підписання так званих Мінських домовленостей. «Ми й тоді вважали, що це хибний шлях, що треба шукати інші алгоритми дій», — наголосив М. Цимбалюк.

Народний депутат переконаний: те, що відбувається навколо України -це спонукання до виконання Мінських угод. «Ми впевнені, що Будапештський меморандум та Мюнхенська безпекова конференція можуть підтвердити зобов’язання щодо миру в Україні», — констатував він.

Водночас, торкнувшись Години запитань до уряду, М. Цимбалюк нагадав, що представники «Батьківщини» поцікавились у міністра фінансів та прем’єра, чому не ведуться перемовини з міжнародними кредиторами щодо списання боргів з України. «Нині це те вікно можливостей, яке найближчим часом зачиниться. Є світовий досвід, коли виникає форс-мажор, списують борги. Це і сусідня Польща, і Греція декілька років тому», — зауважив народний депутат, додавши, що запитання його колег так і залишилося без відповіді. «Ми маємо безпрецедентну підтримку міжнародної спільноти, бачимо наскільки міжнародні партнери вболівають за нашу країну. Україна в тій ситуації, яка потребує міжнародної підтримки, у т. ч. й шляхом списання боргових зобов’язань», — наголосив парламентарій, зазначивши, що, сплачуючи борги, ми фактично втрачаємо майже річний бюджет Міноборони. «А ці гроші могли б слугувати українській економіці та суспільству», — додав він.