Ювілейний рік — це чудовий привід кожному жителю регіону перейнятися питанням: а що ти знаєш про ту благословенну землю, де пощастило народитися, жити, працювати, навчатися, виховувати дітей та онуків?

На території Одещини проживають представники 133 національностей і народностей. Уявляєте, яке фантастичне різноманіття та нерозривне сплетіння культур, життєвих устроїв, релігійних вірувань та кулінарних традицій! І все це — у межах однієї області.

Область, як і всі регіони країни, пройшла децентралізацію. Створено 91 об’єднану територіальну громаду, Одещина адміністративно поділена на сім районів. І це вже сторінки новітньої історії нашої області. Як у такому адміністративному форматі живеться регіону?

А яка гарна Одещина! Чорне море та Дунай, Дністер і Південний Буг, бессарабські степи та ліси на півночі області, ландшафтні парки, заповідники, знаменитий Куяльник, безкраї виноградники та українська Венеція — Вилкове.

Яким буде ювілейний рік для Одещини? Регіон візьме участь у Міжнародній туристичній виставці UITT—2022, яка відбудеться наприкінці березня в Києві. У травні заплановано проведення обласного фестивалю-ярмарку «Сила громад», відвідавши який, можна буде переконатися в агропромисловому, культурно-мистецькому, туристичному та спортивному потенціалі територіальних громад.

Також заплановано проведення міжнародного інвестиційного форуму (травень), ХІ щорічного Форуму країн — учасниць Стратегії ЄС для Дунайського регіону (вересень—жовтень) та відбудеться черговий етап підготовки до участі в конкурсі на право проведення в Одесі «Експо—2030».

Заплановано реалізацію великих інфраструктурних проектів. Цього року в рамках президентської програми «Велика реставрація» відбудеться перший етап ремонтно-реставраційних робіт будівлі Одеської обласної філармонії, пам’ятки архітектури та «Палацу Потоцьких», де розміщується Одеський національний художній музей. Реконструкція та капітальний ремонт чекають на будівлю Одеського театру юного глядача. Буде реконструйовано приміщення та упорядковано територію Балтської загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів № 3, відкриється після реконструкції дитячий садок на 90 місць у смт Таїрове, знову запрацює спортивний комплекс у Сараті.

У рік 90-ліття області намічено реалізувати пілотний проект з відновлення та будівництва зрошувальних систем.

Триватимуть роботи за проектом «Реконструкція, будівництво аеродромного комплексу КП «Міжнародний аеропорт Одеса», розпочнеться реконструкція аеропорту «Ізмаїл», у стабільному режимі працюватиме «Дунайський експрес» сполученням Одеса — Ізмаїл, планується відновлення залізничного приміського сполучення між обласним центром та Чорноморськом.

Екологія та природокористування: ювілейний рік буде насичений цікавими подіями. Так, планується будівництво сміттєпереробних заводів на території області. Буде забезпечено функціонування Національного природного парку «Куяльницький». Триватиме масове садіння зелених насаджень у рамках президентської ініціативи.

Реалізація освітніх, культурно-мистецьких та спортивних заходів передбачає проведення конкурсів серед ОТГ, міжнародно-практичної конференції «Історія. Культура. Ідентичність», науково-практичної конференції за участю молодих учених з питань історичної спадщини, проблем сьогодення та перспектив розвитку області, а також підготовку різних краєзнавчих видань, проведення в Ізмаїлі концертного проекту Одеського національного академічного театру опери та балету «Спадщина.UA» та літературно-мистецького просвітницького форуму «Одещина у літературі та мистецтві».

Заплановано багато дитячих заходів, зокрема міжнародний Корнійчуковський фестиваль дитячої літератури.

Також до програми святкування 90-річчя Одеської області включено книжковий фестиваль «Зелена хвиля», міжнародний етнофестиваль «Кодима-фест», міжнародний фестиваль сучасного мистецтва «Два дні та дві ночі нової музики», міжнародний музичний фестиваль Odessa Classics і міжнародний фестиваль мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері».

Відбудуться обласні спортивні змагання «Спортивна сім’я» та обласна спартакіада учнів загальноосвітніх шкіл з 17 видів спорту.