На цих територіях уже поширюється російська пропаганда і фейки, підключається російське телебачення. Про це повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай, закликавши жителів області не боятися окупантів і не допомагати ворогу.

«Не бійтеся окупантів, не вірте їхній пропаганді, бережіть своє життя і віру в Україну, не йдіть на службу до ворога, служіть тільки нашим людям та своїй країні. Не допомагайте вбивцям, не вступайте в їхні терористичні формування, не зраджуйте країну. Вірте в Перемогу!» – зазначив Сергій Гайдай.

За визначенням очільника області, Луганщина нині є однією з найгарячіших точок. На нових тимчасово окупованих територіях росіяни чинять репресії та розганяють мирні протести пострілами.

«Всю територію, яка нині під контролем України, окупанти обстрілюють. Ситуація важка, обстріли йдуть всюди – Гірська громада, Попасна, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне і Кремінна. Зараз так проходить лінія оборони. Росіяни обстрілюють всю інфраструктуру, школи, лікарні, садочки, б’ють по водогонах і газогонах, електромережах. При цьому не дають можливості відновити, не погоджують гуманітарні коридори. Десятки загиблих серед мирного населення і десятки поранених», – повідомив Гайдай.

У Сєвєродонецьку ранок 12 березня розпочався з інтенсивних обстрілів – російські фашисти вже виробили «звичку» щоранку будити містян «Градами». Окупанти хочуть стерти Сєвєродонецьк з лиця землі. Місто перебуває в руїнах, мешканці майже весь час у бомбосховищах, останні дні людям голови не підняти від обстрілів.

В області дедалі гострішою є проблема з гуманітарними вантажами. Їх доправляють на місця усіма можливими шляхами: автотранспортом, мікроавтобусами, фурами, залізницею. Людям за кожної можливості передають засоби індивідуальної гігієни, ліки та харчі. В Лисичанську та Сєвєродонецьку створюють додаткові центри роздачі гуманітарної допомоги, у великих містах для зручності мешканців діятимуть по два такі великі центри.

Мобільний зв'язок продовжує працювати на підконтрольній території, але з великими перебоями. Ремонтні бригади докладають зусиль для відновлення комунікацій.

На знімках: наслідки ранкового обстрілу Сєвєродонецька 12 березня.

Фото зі сторінки Сергія Гайдая у Фейсбуці.