Збитки від воєнних дій зростають. Про це заявив перший заступник міністра економіки України Денис Кудін у ефірі телеканалів.

За словами заступника міністра, економічна активність в Україні внаслідок війни зупинилася на ¾. Тобто 75% бізнесу тимчасово або на постійній основі припинили роботу. За опитуванням Європейської бізнес-асоціації, близько 56% компаній-членів не працюють на період воєнних дій, а перші втрати ВВП України через війну з росією економічне відомство почне підраховувати у квітні.

«Ми зможемо підбивати підсумки тільки тоді, коли завершиться перший повний місяць з моменту, коли економіка перейшла на військовий режим. Тобто у квітні ми зможемо підвести проміжні підсумки березня і тоді називати певні цифри», – повідомив урядник.

Зазначається, що відомство рахує збитки від бойових дій в Україні за двома показниками. Це втрати ВВП та шкода, завдана інфраструктурі країни.

Підрахунок збитків, звісно, річ потрібна: порахуємо все до копієчки – будьте певні – і виставимо рахунки сповна! Та спершу давайте переможемо ворога!

Ті ж, хто не може взяти зброю до рук, мусить обстоювати міць і обороноздатність країни кожен на своєму робочому місці.

Саме до цього закликав українців, які мають роботу та можливість працювати, повертатися до справ та підтримувати економічний фронт держави Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у ході свого недавнього звернення.

«Попри всі зусилля, що сьогодні докладають наш президент, наші військові, дипломати, наші міжнародні партнери – ніхто поки не може сказати, що війна закінчиться вже завтра», – наголошує український прем’єр.

Тому, вважає він, перебудова економіки під нові реалії має стати ключовим фундаментом для перемоги.

«Хто може працювати та має роботу – працюйте. Хто має бізнес на територіях, де немає активних бойових дій – відновлюйте діяльність. Ви – частина економічного фронту. І зараз ви потрібні державі як ніколи!», – закликає голова уряду.

Ніби у відповідь на цей заклик, відгукується міський голова Рівного Олександр Третяк. Він закликає бізнесменів перевозити свій бізнес з гарячих точок, зокрема, у Рівне.

За його словами, це допоможе врятувати економічну ситуацію. Також місто готове допомагати з перевезенням та облаштуванням усього необхідного обладнання.

«Ми маємо стати тилом та перезапустити економіку вже зараз! Бізнес має працювати! Адже зараз економічний фронт також дуже важливий, поруч з військовим…», – каже Рівненський міський голова.

Для нового бізнесу готові допомогти з монтажем обладнання, надати приміщення, а також підвести усі необхідні комунікації.

Для бажаючих подати заявку щодо евакуації бізнесу необхідно заповнити відповідну форму.

Тим часом урядовий портал повідомляє, що в Україні розпочали роботу фонди відновлення у зв’язку зі збройною агресією росії.

Уряд закликає міжнародних партнерів, інвесторів, громадські організації, представників бізнесу та громадян надати Україні фінансову підтримку, яка сприятиме відродженню стабільності української економіки та допоможе українцям в умовах війни з росією.

Отримані кошти будуть використані в залежності від спеціалізації фонду. Це – підтримка української армії та надання гуманітарної допомоги постраждалим, відбудова знищеної інфраструктури та трансформація економіки, відновлення роботи малого та середнього бізнесу і обслуговування міжнародних фінансових зобов’язань України.

Переказати фінансову допомогу можна на офіційні рахунки фондів відновлення у гривнях, доларах США та євро.

Насамкінець наведемо декілька рекомендацій від Центру протидії дезінформації, які, на наш погляд не будуть зайвими нікому. І хоч ідеться про звичайну волонтерську допомогу, більшість порад, на наш погляд, будуть корисні всім.

Отож оцініть свої ресурси, навички та вміння. Врівноважте свій психологічний та емоційний стан, оскільки апатія чи гіперактивність принесуть більше шкоди ніж користі.

Якщо ви маєте роботу і можете працювати у вашому регіоні, зосередьтесь на вашій роботі. Не перенавантажуйте і не виснажуйте себе... Ви – ядро нашої економічної стабільності та підтримка нормального функціонування держави у воєнних умовах.

Пам'ятайте: тільки разом ми переможемо.

Все буде Україна!

Фото з відкритих джерел.