Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав доопрацьований законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (№ 7137-д).

Голова комітету Данило Гетьманцев повідомив, що за результатами розгляду урядового законопроекту № 7137 та альтернативних проектів № 7137-1 та № 7137-2 на їхній базі розроблено новий документ, мета якого – підтримка громадян та бізнесу на період воєнного стану. За його словами, цей законопроект, зокрема, передбачає можливість фізичним особам та підприємствам з оборотом до 10 мільярдів гривень сплачувати єдиний податок з обороту в обсязі 2 відсотки за правилами, встановленими для третьої групи платників єдиного податку, тобто зі звільненням від податку на прибуток, ПДВ та інших платежів. При цьому для фізичних осіб-підприємців (ФОП) першої та другої груп сплата єдиного податку є добровільною. Якщо у ФОПів немає доходу, то на період воєнного стану єдиний соціальний внесок (ЄСВ) вони не сплачуватимуть. Спрощенцям другої-третьої груп дозволяється не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників – ці платежі буде зроблено за рахунок держбюджету. До того ж протягом трьох місяців після його закінчення воєнного стану штрафи та пеня по ЄСВ не застосовуватимуться, а перевірки не проводитимуть.

Документ також визначає особливості нарахування окремих податків та зборів в умовах воєнного стану. Зокрема, із 24 лютого і до кінця 2022 року від плати за землю звільняються ті платники, земля яких розташована на територіях, де ведуться бойові дії. Перелік цих територій визначатиме уряд.

Законопроект також включає ініціативу уряду щодо зменшення до 7 відсотків ПДВ та скасування акцизу на пальне. Водночас передбачається звільнення споживачів від відповідальності перед кредитодавцем за прострочення виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит, зупинення дії норм Закону «Про іпотеку» щодо права іпотекодержателя продавати предмет іпотеки та виселяти мешканців, обмеження місячної винагороди держслужбовців десятьма розмірами мінімальної заробітної плати, звільнення від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) допомоги постраждалим від російської агресії.

Перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк також повідомив, що за незабезпечення можливості розраховуватися банківською карткою передбачено штраф у розмірі 8500 гривень. Водночас за порушення закону про застосування РРО до закінчення воєнного стану не штрафуватимуть. Законопроект передбачає, що благодійна допомога, надана учасникам бойових дій та особам, які проживають на території бойових дій, а також вся нецільова благодійна допомога, яка надається особам, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ, не оподатковується ПДФО. Для неприбуткових організацій передбачена податкова знижка у розмірі 16 відсотків на пожертви (нині – 4 відсотки).

Не вважатиметься постачанням та не оподатковуватиметься передача пального через примусове відчуження чи вилучення майна для потреб держави, зокрема, Збройним Силам України, а також надання пального як гуманітарної допомоги. Крім того, не застосовуватимуться деякі положення статті 198 Податкового кодексу щодо нарахування податкових зобов’язань у разі втрати, знищення товарів, придбаних з ПДВ, під час дії воєнного стану та/або передання товарів, придбаних з ПДВ у державну чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст, в тому числі добровольчим формуванням територіальних громад, іншим особам для потреб забезпечення оборони України під час дії воєнного стану.

Законопроект № 7137-д розроблено задля врегулювання дії окремих норм Податкового кодексу України та інших законів в умовах дії правового режиму воєнного стану, тож Президент Володимир Зеленський висловив думку, що пропоновані рішення допоможуть створити умови, щоб бізнес працював, а люди мали роботу там, де це дозволяє безпека. «Починаємо податкову реформу. Замість ПДВ та податку на прибуток даємо ставку 2 відсотки від обороту та спрощений облік. Для малого бізнесу, а це перша та друга групи ФОПів – передбачаємо добровільну сплату єдиного податку. Тобто якщо зможете – сплачуйте. Не можете – немає питань», – зазначив глава держави, додавши, що також пропонується скасувати всі перевірки для всіх бізнесів. «Умова лише одна – ви забезпечуєте нормальну роботу свого бізнесу в межах українського закону», – підкреслив Президент, додавши, що це лише перші кроки податкової реформи.