Для кампанії все готово, а посіяні восени культури почуваються непогано. Сільгоспвиробники практично повністю підгодували озимі, ще до війни запаслися добривами, посівним матеріалом та дизпаливом, підготували техніку.

На думку голови Асоціації фермерів Дніпропетровської області Анатолія Гайворонського, все відбувається за планом. Сіяти мають намір переважно горох, овес, ярий ячмінь. Потім візьмуться за соняшник, кукурудзу, гречку, просо та сорго.

Усього розраховують працювати більш, ніж на мільйоні гектарів полів. Водночас, господарства відчувають певний недолік добрив - позначається їхня висока вартість. Бракує і дизпалива. Вирішувати проблеми сподіваються за сприяння профільного міністерства – за рахунок надання кредитів та забезпечення паливом на період кампанії.

«Фермери – люди, які вміють не лише вирощувати врожай, а й боротися за свою Батьківщину. Кожен на своєму місці допомагає українській армії. Хтось пішов у територіальну оборону, інші на місцях роблять усе для того, щоби армія воювала. Усе буде нормально, урожаї – добрими. Продовольчої кризи не буде. Із минулого року на це закладено достатньо для того, щоб забезпечити продовольством усіх», - каже голова Асоціації.

Директор Інституту зернових культур НААН України Владислав Черчель називає ситуацію із озиминою непоганою. Навіть те, що посіяли із запізненням, перебуває в хорошому чи задовільному стані. Проблем із перезимівлею, швидше за все, вже не буде. «Ситуація так складається, що нам Бог допомагає. Погода поки що дуже прохолодна. Весна, швидше за все, буде пізнішою. Але очікуємо, щонайменше, середнього врожаю. Тобто зерна нам вистачить для того, щоби забезпечити продовольчу безпеку України. Техніка підготовлена до весняно-польових робіт. Чекаємо на погоду», - наголошує вчений.

Начальник Дніпропетровського регіонального центру гідрометеорології Василь Грінчак вважає, що умови в холодний період 2021-2022 років для озимих культур в області були задовільними. Явних загроз не було. Мінімальна температура на глибині вузла кущіння не перевищила критичних значень. Результати відновлення культур станом на 20 лютого показали, що рослин вижили. Водночас весняні процеси в регіоні розпочалися на три тижні раніше за норму – у середині лютого. А похолодання до 10-14 градусів морозу, що настало через вторгнення арктичного повітря в першій декаді березня, встановило зимовий режим і промерзання ґрунту - в деяких районах до 14 сантиметрів. «Однак відновлення вегетації культур на той час не спостерігалося, тому негативних наслідків похолодання не було. Сьогодні снігового покриву немає. Тому, ймовірно, початок польових робіт буде близьким до середнього багаторічного терміну», - робить прогноз В. Грінчак.

Також варто враховувати той факт, що зростання озимини відбувалося в умовах дефіциту вологи. Із 1 січня до 15 березня випало лише 47 відсотків від норми опадів. І, за прогнозом синоптиків, необхідних аграріям опадів до кінця тижня очікувати не варто. А температура підвищуватиметься поступово і не так інтенсивно, як це часто спостерігається у березні.

Фото з відкритих джерел.