Як повідомила директор департаменту аграрної політики Одеської облдержадміністрації Алла Стоянова, традиційно посівна розпочалася на півдні регіону – в Ізмаїльському, Болградському та Білгород-Дністровському районах.

Переважно ячмінь та горох засіяні на 32 тисячах гектарів із 750 тисяч запланованих. На даний момент у процесі задіяно 17 тисяч жителів регіону, ще сім тисяч буде залучено до сезонних робіт.

«Для весняних польових робіт господарствам необхідно 12,7 мільярдів гривень, — розповіла Алла Стоянова. — За нашими даними, підприємства забезпечені власними грошима на 70 відсотків, а 4 мільярди, що бракують, найближчим часом почнуть надходити від держави. Уряд запустив комплексну програму підтримки аграріїв, і вона вже починає працювати».

Серед заходів, що впроваджуються: доступ до дешевого кредитування та спрощення системи оподаткування.

Так, аграрії можуть отримати безпроцентний кредит терміном на шість місяців. Держава гарантує комерційним банкам повернення 80 відсотків, якщо основні засоби господарства потраплять у форс-мажорну ситуацію.

Верховна Рада також ухвалила важливе рішення, яке знизить податкове навантаження. Тепер аграрії четвертої групи можуть за власним бажанням переходити до третьої, оплачувати лише два відсотки з обороту, не сплачувати податок на прибуток та ПДВ. Окрім того, знято обмеження щодо кількості працівників та впроваджено механізм бронювання працівників від мобілізації на період військового стану.

Коментуючи проблеми з постачанням насіння, Алла Стоянова зазначила, що у складній ситуації тимчасово опинилися ті, хто замовляв його за кордоном. «Насінням підприємства забезпечено на 80 відсотків, — розповіла Алла Стоянова. — Але ж є проблеми з імпортними постачальниками. Незважаючи на те, що замовлення оплачені, деякі виробники не завезли їх на територію України, посилаючись на проблеми із логістикою. Ми намагаємось вирішити це. Держава запровадила заборону на експорт добрив і сьогодні аграрії мають доступ до українських залишків. За нашими прогнозами, їх має вистачити».

Окремо стоїть паливна проблема. Начальниця департаменту зазначає, що у деяких віддалених районах трапляються спекуляції з боку продавців та просить аграріїв повідомляти в ОДА у разі завищених цін.

«Нині регіон забезпечений паливом на 46 відсотків, – розповідає Алла Стоянова. — Ми продовжуємо збирати заявки від господарств та передавати їх до Міністерства енергетики. Згідно з рішенням уряду, дизельне паливо не може коштувати понад 39,9 гривень за літр, максимальна ціна бензину — 38,87. Усі, хто продає дорожче, робить це незаконно».