Члени Комітету Верховної Ради України з питань правової політики обговорили надану органами судової влади інформацію щодо забезпечення до доступу громадян до правосуддя в умовах воєнного стану та інформують, що в цих складних умовах робота судів України не припинена, оскільки конституційні права громадян на звернення до суду не можуть бути обмежені. Всі суди, де це можливо, якщо вони не мають значних технічних пошкоджень чи не зруйновані повністю внаслідок бомбардувань та обстрілів, працюють.

Станом на 21 березня 2022 року не здійснюють правосуддя 20% апеляційних та місцевих судів.

Російська Федерація, бомбардуючи населені пункти України, руйнує об’єкти соціального та правового призначення, включаючи приміщення судів. Відтак, на 20 березня 2022 року пошкодженими або повністю зруйнованими є 4% від загальної кількості приміщень судів:

29 приміщень судів зазнали критичних ушкоджень – вибиті вікна, відсутнє електро- та теплопостачання, водовідведення, пошкоджені зали судових засідань, стелі, внутрішні двері, зазнали руйнувань внутрішні перегородки між робочими кабінетами;

3 приміщення судів, на жаль, повністю зруйновані: Бородянський районний суд Київської області; Ізюмський міськрайонний суд Харківської області; Харківський апеляційний суд, будівля якого є пам’яткою архітектури місцевого значення.

З метою забезпечення доступу до правосуддя в умовах воєнного стану наразі органами державної влади розглядаються питання з відновлення судових установ, які були знищені внаслідок бомбардувань та обстрілів мирних міст і районних центрів України.

На тимчасово непідконтрольних українській владі територіях розташовані 47 судів.

У зв’язку з неможливістю окремих судів здійснювати правосуддя під час воєнного стану, враховуючи статистично-аналітичну інформацію, надану Державною судовою адміністрацією України, розпорядженнями Голови Верховного Суду змінено територіальну підсудність 116 судів.

В умовах повномасштабної війни Росії проти України органи системи правосуддя злагоджено працюють та приймають рішення щодо забезпечення доступу громадян до правосуддя. Державна судова адміністрація України робить все можливе стосовно організаційного та фінансового забезпечення діяльності органів судової влади.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 13 березня 2022 року затверджено рекомендації судам першої та апеляційної інстанцій на випадок захоплення населеного пункту та/або суду чи безпосередньої загрози його захоплення. Рекомендації містять покрокові дії голів судів, суддів, керівників апаратів судів.

Судді також беруть участь у національному спротиві - проходять службу у складі добровольчого формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України, є учасниками добровольчих формувань територіальної громади. Так, за період з 24 лютого по 21 березня 2022 року мобілізовано 23 судді, 12 суддів вступили до лав територіальної оборони своїх міст.

14 березня 2022 року Рада суддів України прийняла рішення, яким затвердила "Окремі рекомендації організації роботи судів та суддів в умовах воєнного стану". Один з трьох розділів рекомендацій регулює особливості участі суддів у національному спротиві (проходження служби у складі добровольчого формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України, участь у добровольчому формуванні територіальної громади).

Незважаючи на воєнний стан, суди України здійснюють правосуддя та ухвалюють рішення. Так, за період з 24 лютого по 21 березня 2022 року судами ухвалено та надіслано до Єдиного державного реєстру судових рішень 151 662 рішення, з них:

Вищим антикорупційним судом – 160 рішень;

апеляційними адміністративними судами – 9 208 рішень;

апеляційними господарськими судами – 1 346 рішень;

апеляційними загальними судами – 10 317 рішень;

місцевими адміністративними судами – 30 763 рішення;

місцевими господарськими судами – 7 814 рішення;

місцевими загальними судами – 92 054 рішення.

Завдяки злагодженій роботі Державної судової адміністрації України забезпечено функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та можливість використання її ресурсів. Так ,за період з 24 лютого до 21 березня 2022 року:

проведено 3 579 судових засідань у режимі відеоконференцзв’язку. У підсистемі за вказаний період зареєстровано 966 нових користувачів;

відправлено до суду 12 722 заяви/клопотання;

контакт-центром судової влади та службою технічної підтримки роботи судів опрацьовано 4 156 звернень.

З метою забезпечення судів безперервним зв’язком Державна судова адміністрація України звернулась до Міністерства цифрової трансформації України. На сьогодні судова система отримала системи супутникового зв'язку StarLink від компанії SpaceX, які вже використовуються для підтримки роботи критичної інфраструктури й сервісів України.

Крім того, систему Starlink передано для організації резервного каналу передачі даних судової влади, що забезпечить стале функціонування відповідних інформаційних ресурсів.

Службою судової охорони станом на 21 березня 2022 року охороняється 566 об’єктів системи правосуддя. Тимчасово припинено здійснення охорони на 38 об’єктах, які знаходяться на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях або є повністю зруйнованими. Продовжується здійснення охорони 110 судів, правосуддя в яких не здійснюється.

Національна школа суддів України 11 березня 2022 року затвердила програми підготовки та підвищення кваліфікації працівників з метою підготовки висококваліфікованих кадрів для системи правосуддя на період воєнного стану.

17–18 березня 2022 року проведено навчання більше 500 осіб (суддів і працівників апаратів місцевих та апеляційних судів) стосовно заборон та обмежень воєнного стану, навичок психологічної та домедичної допомоги у вимірах війни.

Заплановано проведення ще шести курсів онлайн-підготовки суддів та працівників апаратів апеляційних та місцевих судів на платформі Zoom стосовно здійснення правосуддя в умовах війни.

Надважливим є те, що здійснення судочинства в нашій державі не припинено і право громадян на судовий захист не обмежено.

Разом переможемо! Слава Україні!

Інформаційне управління