Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (щодо удосконалення відповідальності за колабораційну діяльність та особливості застосування запобіжних заходів за вчинення злочинів проти основ національної та громадської безпеки» (№ 7186).

Триваюча з 20 лютого 2014 року збройна агресія російської федерації проти України за вісім років призвела до численних людських жертв та значних економічних втрат нашої країни, а після початку з 24 лютого 2022 року повномасштабного вторгнення російські терористи стали цілеспрямовано обстрілювати цивільні об’єкти, вбиваючи мирних громадян та чинячи військові злочини. Проте навіть у цій ситуації серед громадян України іноді з’являються потвори, які допомагають ворогу вбивати жінок і дітей, а також беруть участь у формуванні окупаційних адміністрацій держави-агресора.

Відповідно до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність)», який набув чинності 15 березня 2022 року, така злочинна діяльність на користь агресора карається позбавленням волі на строк 15 років з конфіскацією майна, а вчинення дій, які призвели до загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків -- позбавленням волі на строк від 15 років або довічним ув’язненням. Однак деякі особи продовжують здійснювати пособництво державі-агресору, зокрема, входячи до створених нею окупаційних адміністрацій. Наприклад, 2 березня 2022 року депутат Мелітопольської міської ради Галина Данильченко очолила створену ворогом окупаційну адміністрацію міста Мелітополь. Разом з нею на співпрацю з ворогом пішли депутат Запорізької обласної ради Євген Балицький та депутат Мелітопольської міськради Олександр Фалько. Ці особи чинять репресії проти проукраїнського цивільного населення, а також намагаються схилити чиновників та співробітників комунальних підприємств до співпраці з окупантами, тобто до вчинення кримінального злочину «колабораціонізм».

У Харківській області на співпрацю з ворогом пішли колишній міський голова Ізюма Олександр Божков, а також двоє депутатів міськради та екс-працівник поліції. Державне бюро розслідувань, яке вже порушило щодо цих осіб кримінальне провадження, встановило, що колаборанти надають ворогу інформацію про розташування підрозділів ЗСУ, повідомляють про проукраїнських активістів, учасників тероборони та членів їхніх сімей, а також закликають місцевих мешканців до співпраці з окупантами.

Враховуючи це, народні депутати Сергій Іонушас, В’ячеслав Медяник, Галина Михайлюк та інші підготували законопроект № 7186, який передбачає посилення справедливого покарання для осіб, які здійснюють пособництво державі-агресору.

За словами народного депутата Федора Веніславського, відповідно до цього закону, колаборанти, які притягаються до відповідальності за доповненою статтею 111-1 Кримінального кодексу України, урізаються в правах, які пов’язані з виборчим правом, проведенням референдумів, а також позбавляються доступу до державної служби. «Пропоновані зміни  передбачають низку негативних наслідків для осіб, які сприятимуть ворогу. Тож це рішення матиме всеохоплюючий ефект та буде потужним стримуючим чинником, насамперед для потенційних колаборантів, які, можливо, вагалися, вичікували, як  розвиватиметься ситуація, але тепер чудово розуміють, що плани путіна повністю провалилися й Україна точно переможе. Тож ті, хто планував якусь діяльність на підтримку країни-агресора, будуть зовсім по-іншому розуміти реальність та своє місце в цій реальності», -- зазначив Ф. Веніславський.

Отож ухвалений законопроект покликаний запобігти колабораціонізму, а в разі співпраці з ворогом -- забезпечити невідворотність покарання за допомогу державі-агресору, її окупаційним адміністраціям, збройними чи воєнізованими формуваннями.

З цією метою Кримінальний кодекс України доповнено новою статтею 111-2 «Пособництво державі-агресору»: «Умисні дії, направлені на допомогу державі-агресору (пособництво), його збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинені громадянином України, іноземцем чи особою без громадянства, за винятком громадян держави-агресора, з метою завдання шкоди Україні, шляхом: реалізації чи підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора; будь-якої співпраці, у тому числі збір, підготовка та/або передача матеріальних ресурсів чи інших активів представникам держави-агресора, його збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора; інша взаємодія з представниками держави-агресора, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, в тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора, карається позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такого».

Крім того, Кримінальний процесуальний кодекс України доповнено новими положеннями, які розширюють підстави для тримання під вартою осіб, які підозрюються або обвинувачуються у колабораціонізмі та державній зраді.

Ухвалений законопроект сприятиме захисту національних інтересів України, відновленню суспільної справедливості, забезпеченню захисту української державності від осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи, спрямовані на завдання шкоди суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України.