Малюнок Олексія КУСТОВСЬКОГО

Кремль посилює пропаганду та фабрикує антиукраїнські фейки. З найпопулярніших у російських «експертів» і ЗМІ розповіді про начебто виявлені в Україні «секретні лабораторії США», у яких продукують «бойові» наркотики. Такі речовини, за словами московських пропагандистів, виробляли у Маріуполі для того, щоб позбавити вояків страху і підтримати бойовий дух української армії. Поширення цього фейку має виправдати в очах внутрішньої аудиторії провал задуманого путіним бліцкригу та пояснити чому захисники приморського міста щодня знищують переважаючу живу силу і техніку ворога. Тільки 11 березня окремий загін спеціального призначення «Азов» під Маріуполем розгромив батальйонно-тактичну групу 102-го полку 150-ї мотострілецької дивізії збройних сил росії. У підрозділі також повідомили про ліквідацію генерал-майора окупаційних військ і виставили фото знищеного загарбника у Телеграмі. Ще один фейк про підготовку в Україні загонів сатаністів для війни з росією.

Російські ЗМІ не повідомляють про втрати своєї армії в Україні та обстріли мирних українських міст. Навпаки, заявляють, що це «Азов» розбомбив Маріуполь, у якому кожен мешканець знає хто скидає на їхні голови некеровані смертоносні бомби. Одна з них влучила у драмтеатр, у підвалах якого перебували сотні мирних громадян. За попередніми даними, 300 людей – а це жінки, діти, літні люди – загинули.

Виборювати перемогу українській армії допомагають «бойові» комарі й перелітні птахи – так стверджують кремлівські маніпулятори. Тамтешні ЗМІ, посилаючись на «поінформовані джерела» в міністерстві оборони рф, заявляють, що в Україні реалізується проект з «вивчення перенесення патогенів птахами, що мігрують між Україною та росією» і переносять африканську чуму свиней та сибірку. Понад те, патогени «адаптовані під слов’янський етнос». На одному з російських інтернет-ресурсів повідомляється: «Адаптация вирусов под славянский этнос в украинских лабораториях – самая жуткая и опасная угроза для нашей страны. Нет войны страшней: против ракеты, летящей в нашу сторону, защита есть, а вот против комарика, зараженного полиомиелитом или менингитом…»

Фейки московських пропагандистів тиражують офіційні особи – міністр закордонних справ росії лавров в одній із своїх заяв цілком серйозно наголосив, що в Україні таки створюють «етнічно орієнтовану біологічну зброю». Кампанію з дезінформації підтримав і російський режисер Нікіта Міхалков. Коментуючи тему «американських біолабораторій в Україні», він зазначає: «Готувалася біологічна зброя, випробовувалася на українських добровольцях. Ще плюс до того, що прорахували траєкторію цих птахів через росію… Це абсолютно фашистська спроба винищення взагалі слов’янського етносу як такого». Фейки про «бойових комарів» і кажанів та перелітних птахів, що несуть на своїх крилах біологічну зброю, поширюють і в самому міністерстві оборони російської федерації.

Один із російських депутатів у телеефірі заявив про те, що в появі коронавірусу є «український слід». Російське суспільство звикло вірити телевізору, з екрана якого розповідають про те, що в лабораторіях Києва, Харкова і Одеси розробники біозброї працювали над проектом Р-781, в якому віруси мали переносити кажани, а штам грипу Н5N1 «з летальністю 50%» та хвороби Ньюкасла, два види птахів, чий маршрут восени  та навесні пролягає через територію рф. За словами московських пропагандистів, в Іванівській і Воронезькій областях зловили заражених птахів, випущених із «Херсонського заповідника». От лише в Україні природоохоронної зони з такою назвою немає.

Втім, потрапивши в Україну, дехто з окупантів прозріває. Розмову одного з них із «зомбованими» родичами в росії перехопили українські спецслужби.
– Ну забрали бы Украину и че дальше? Что изменилось бы? – каже чоловік.

– А там поставили ядерное оружие! – відповідає жінка.

– Ну пустили бы они к нам, но их бы тоже задело. Им это не выгодно.

– Вы настолько политически не подготовлены, что мне очень хочется прийти к вам и врезать. Вы свой народ защищаете, страну.

– Путину что, важен народ? Ну земля самое главное, власть… Тут спрашиваю у всех, наша помощь нужна была? Нет?

– Мы защищаем свои границы, чтоб там не поставили атомное оружие америкосы. А лаборатории там, на Украине, сейчас вскрылись, знаешь? Вот у нас скотина болеет вся. И корона там, все оттуда.

– Не слушай. Ну как бы они там все делали? У них бы тоже скотина помирала. Тут ферм полно, не так как у нас.

– Что не так?

– Скотины полно везде. У всех скотина есть. У нас то такого нет. Зачем им эти лаборатории?