Відбулося пленарне засідання Верховної Ради України, під час якого з промовою виступила Президентка Європейського Парламенту Роберта Мецола. Вона, зокрема, підтримала членство України в ЄС та запевнила, що Європа у майбутньому повністю відмовиться від російського газу.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, Верховна Рада підтримала низку законопроектів. Зокрема, ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення допоміжними засобами реабілітації населення, постраждалого від збройної агресії Російської Федерації, № 7210), який врегульовує питання забезпечення допоміжними засобами реабілітації осіб, які під час служби, трудової та іншої діяльності, а також внаслідок проживання на відповідній території зазнали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок збройної агресії РФ.

Законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо звільнення від військової служби деяких категорій громадян, № 7209) передбачає розширення переліку осіб, які можуть бути звільнені від виконання військового обов’язку в умовах воєнного стану. У документі йдеться про звільнення з контракту за сімейними обставинами, зокрема, вагітних жінок-військовослужбовців, жінок-військовослужбовців у відпустці для догляду за дитиною, одного з подружжя, якщо обоє проходять військову службу і мають дитину чи кілька дітей, до досягнення ними повноліття, військовослужбовців, які виховують дитину самостійно, під час воєнного стану неможливе, що перешкоджає забезпеченню принципу охорони дитинства. Те ж саме стосується і підстав для звільнення з військової служби під час воєнного стану за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Законопроект про внесення змін до Закону «Про основи національного спротиву» щодо вдосконалення порядку комплектування і соціального забезпечення Сил територіальної оборони Збройних Сил України та добровольчих формувань територіальних громад (№ 7217) врегульовує порядок комплектування Сил територіальної оборони Збройних Сил України та добровольчих формувань територіальних громад. Зокрема, закріплюється правило, згідно з яким громадяни України зараховуються до складу військових частин Сил територіальної оборони ЗСУ та складу добровольчих формувань територіальних громад за місцем своєї реєстрації. А в разі оголошення воєнного стану громадяни України можуть також вступати до складу військових частин Сил територіальної оборони ЗСУ та складу добровольчих формувань територіальних громад безпосередньо в районах ведення воєнних (бойових) дій.

Ще один ухвалений законопроект – про внесення змін до статті 11 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо вдосконалення порядку надання медичної допомоги військовослужбовцям України в умовах воєнного стану (№ 7226) – передбачає, що військовослужбовці, які брали безпосередню участь у відсічі збройної агресії та забезпеченні національної безпеки, усуненні загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності в період дії воєнного стану, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів, в обов’язковому порядку повинні пройти безплатну психологічну, медико-психологічну реабілітацію у відповідних центрах з відшкодуванням вартості проїзду до цих центрів і назад. Крім того, документ передбачає, що в період дії воєнного стану в разі важкого поранення дозволятиметься направлення військовослужбовців для подальшого надання їм медичної допомоги до медичних закладів, розташованих за межами України. У цьому випадку на згаданих військовослужбовців та супроводжуючий їх медичний персонал не поширюватимуться встановлені законодавством обмеження щодо виїзду громадян України за межі України. Відшкодування вартості проїзду та оплати послуг з надання такої медичної допомоги здійснюватиметься Кабінетом Міністрів у повному обсязі, крім випадків надання згаданої допомоги коштом приймаючої сторони. Законопроектом також встановлюється низка інших пільг, зокрема, щодо надання психологічної допомоги.

Законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків в період воєнного, надзвичайного стану (№ 7234) розроблено з метою врегулювання процедури адміністрування деяких податків і зборів. Зокрема, у ньому йдеться про звільнення від оподаткування митними платежами операцій із ввезення товарів, кінцевими отримувачами яких є правоохоронні органи, Міністерство оборони України, Збройні Сили України та інші військові формування, добровольчі формування територіальних громад, утворені відповідно до законів України, інші суб'єкти, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону та/або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Для платників податку, що є виробниками електричної енергії, на яких покладені спеціальні обов’язки для забезпечення загальносуспільних інтересів відповідно до Закону «Про ринок електричної енергії» встановлюється касовий метод визначення виникнення податкових зобов’язань з акцизного податку на операції з реалізації електричної енергії, а для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, не застосовується обмеження щодо обсягу доходу для перебування на цій групі єдиного податку.

Платники податків, які здійснюють діяльність з видобування підземних та поверхневих вод та надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення, можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування зі ставкою 2 відсотки. Також врегульовуються питання з оподаткуванням податку на прибуток підприємств при переході платників податків із загальної системи оподаткування на спрощену із застосуванням ставки 2 відсотки і навпаки. Крім того, податкові органи наділено повноваженнями щодо здійснення контролю у сфері ціноутворення на період воєнного, надзвичайного стану.

Верховна Рада внесла зміни до пункту 5-2 розділу 9 «Прикінцевих та перехідних положень» Закону «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» (щодо застосування його положень в період дії правового режиму воєнного стану). Відповіний законопроект № 7221 розроблено з метою спрощення механізму отримання суб’єктами господарювання державних коштів на компенсацію збитків, пов’язаних з воєнним станом та дотриманням положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. 

Законопроект про внесення змін до Закону «Про оренду державного та комунального майна» (№7 192) передбачає наділення Кабінету Міністрів повноваженнями встановлювати особливі процедури щодо оренди державного та комунального майна на період дії воєнного стану.

Законопроект про внесення змін до статті 114-2 Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за несанкціоноване розповсюдженню інформації про засоби протидії збройній агресії Російської Федерації (№ 7236) удосконалює положення статті 114-2 ККУ «Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану». Документ, зокрема, уточнює терміни щодо джерел інформації від органів країн-партнерів, а також щодо правомірних суб’єктів поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ. Крім того, уточнюються кваліфікуючі ознаки скоєння даних кримінальних правопорушень.

Крім того, за інформацією народного депутата Олени Шуляк, ухвалено такі законопроекти: про винагороду за добровільну передачу ЗСУ бойової техніки держави-агресора (№ 7229); про стовідсоткове гарантування вкладів в усіх банках під час війни (№ 5542-1); про функціонування ринків капіталу та організованих товарних ринків в умовах воєнного стану (№ 7224); про збільшення податкового навантаження для компаній, які продовжують працювати в Росії (№ 7232); про вдосконалення норм щодо справляння єдиного внеску та обліку спирту етилового денатурованого, а також продукції хімічного й технічного призначення (№ 7233); про держкомпенсацію за втрачене чи пошкоджене житло під час війни з Росією (№ 7198); про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності у період дії воєнного стану (№ 7228); про уточнення кола резидентів Росії, у яких вилучатимуть майно в Україні (№ 7169); про забезпечення моніторингу потенційних загроз нацбезпеці України у сфері економіки (№ 7176); про заборону політичних партій (№ 7172-1); про захист України в інформаційному просторі, запобігання використанню російської неонацистської символіки, визнання Росії державою-терористом (№ 7214).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА