Упродовж останніх п'яти років львівський науковець, автор літературного проекту ''Дух нації'' Юрій Руф (на знімку) був серед організаторів та творців всеукраїнського націоналістичного фестивалю, який проводився у відрогах легендарного Холодного Яру. Навкруг Юрія гуртувалася патріотична молодь, в яку він вірив, з якою він мріяв про українську Україну.

...Друзі пригадують, що серце Юрка повсякчас розривалося між ніжною любов'ю до своїх двох донечок, дружини та гарячою всеохоплюючою любов'ю до України. Він міг не йти на війну, але не міг не піти.

Останніми його рядками, написаними у березні, були поетичні рефлексії про народження світанку. Де відтінком домни небеса палають, а десь у полі зблискують терикони.

Він любив ту Україну. Й віддав за неї життя. А ще більше — Юрій марив Холодним Яром, де кожна травина дихала історією та українською звитягою. Холодний Яр тягнув, кликав його до себе, не відпускав...

Юрію, ти назавжди залишишся голосом Холодного Яру. У багатоголоссі Юрія Горліса-Горського, Чорного Ворона, братів Чучупаків — героїв-лицарів, котрі на початку двадцятого століття у нещадній борні з московською ордою, жаром своїх сердець, викресали невмируще: ''Воля України або смерть!''

Черкаська область.

Фото з відкритих джерел.