Тепер сигнал «Повітряна тривога» звучить у мільйонах телефонів українців і сповіщає про початок та завершення повітряних атак. Завдяки йому врятоване не одне життя. У лічені дні він набрав величезну кількість користувачів.

У Степана чималий досвід роботи у сфері ІТ – займається цим майже чверть століття. Були різні проекти, але «Повітряна тривога» – особливий. І за темпами створення. І за призначенням.

До того було багато інших соціально важливих проектів. Компанія «The kasta», власником якої є Степан, розробила чимало мобільних додатків та вебсервісів. Свого часу одним із відомих проектів став «Дороги України». Розробляючи його, зібрали статистику зі 100 тисяч телефонів про зафіксовані на дорогах ями та вибоїни, все це проаналізували, систематизували і виклали в додатку, щоб користувачі могли прокладати свої маршрути і обирати найкращі шляхи.

Потім була «пророча» гра «Останній блокпост», де на територіях, схожих на кримські, луганські та донецькі можна було «повоювати» із загарбниками. Охочих, хоч і віртуально, але вигнати з наших земель рашистів було чимало – гра зібрала більше мільйона інсталяцій. Цікаво, що частину коштів, отриманих за це компанією, хлопці весь час передають на підтримку ЗСУ.

Згодом взялись за ще один резонансний проект – «Громадський патруль». Суть його у тому, що будь-який телефон може працювати як телереєстратор порушень правил дорожнього руху, тобто кожен може бути поліцейським. Зафіксувавши порушення, його можна передати на сервер поліції.

Але тоді розробники стикнулись із проблемою у застосуванні, оскільки через відсутність певних норм законодавства правоохоронці не були готові до використання таких даних. Виходило, що програмісти спрацювали швидше, ніж законотворці. Та останні все-таки виправились, і минулої осені були внесені зміни до законодавства, котрі тепер дозволяють використовувати дані з телефонного додатку для покарання порушників. Отримавши їх, поліцейські можуть виписувати протоколи та штрафи. Та найбільшої популярності здобув додаток «Повітряна тривога», який розробили під час війни.

– Буквально на другий день війни ми почали думати, що можемо зробити корисного для країни. І одразу запустили стрічку, яку власник будь-якого сайту міг поставити на свою сторінку, і ця стрічка вела на сторінку з реквізитами допомоги ЗСУ. Схожу ми робили під час Революції гідності, тож досвід вже був. Але водночас ми розуміли, що потрібно ще щось. І тут я почув чимало скарг від людей, що вони не чують сигнали сирени під час повітряної тривоги. Ось так вже на третій день війни народилась ідея «Повітряної тривоги», – розповідає Степан Танасійчук.

Все обговорювалось і вирішувалось навіть не в лічені дні, а протягом годин. Коли дізнались, що Хмельницька обласна військова адміністрація готова використовувати такий додаток, одразу почали працювати. Усі технічні та організаційні проблеми вирішували просто з коліс. Зв’язались з іншими командами айтішників, потужними компаніями. Коли ж з’явилась програма, а це було на четвертий день роботи, швидко пройшли модерацію в Google та Apple, отримавши і їх активну підтримку. Долучилось до справи і Мінцифри. Вже на другий день розробки майже половина ОВА дала згоду на використання додатку.

А в тому, наскільки він потрібен, нікого не потрібно було переконувати. Через добу після старту вже було до 40 тисяч інсталів. Ще через добу цифра зросла до 100 тисяч користувачів. А тепер їх близько мільйона.

Усі недоліки в роботі програми доводилось виправляти на ходу, та зараз додаток працює стабільно. А у планах розробників додати до застосунку про інші загрози – вуличні бої та артобстріли. Це буде два окремих типи сповіщень. Після цього додадуть сигнали про хімічну загрозу та радіаційну небезпеку. Можливо, згодом з’явиться і сповіщення про біологічну зброю. Як це працюватиме, зараз команда розробників обговорює з працівниками ДСНС. І ще є плани додати навігацію про найближче укриття.

Важко переоцінити користь додатку. Але тепер багато хто зичить йому одного: аби необхідність у ньому відпала якнайшвидше. А розробники могли сконцентруватись на мирних програмах.

Хмельницький.

Фото із соціальної мережі.