Внаслідок військової агресії росії діти разом з батьками переїжджають у більш безпечні регіони. Є діти, які стали сиротами або виїхали за кордон. Є зниклі безвісти або діти, яких насильно вивезли на територію країни-агресора та не знають нічого про своїх батьків. Є діти, які загубилися під час евакуації. Нині кожен другий біженець – це дитина.

«Російська війна поламала долі мільйонів українських дітей, і навіть після її завершення потрібно буде вирішувати багато питань, що стосуються захисту прав дітей. Тому у Верховній Раді вже приймаємо необхідні закони, щоб врегулювати правову основу для захисту українських дітей», – зазначає народна депутатка Ірина Борзова.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань державної молодіжної політики Ірина Борзова розповіла про ухвалені 14 квітня Верховною Радою законодавчі ініціативи для захисту прав дітей.

Законопроектом № 7231 передбачено розширити підстави встановлення статусу постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів дитини, в тому числі, якщо вона осиротіла чи була розлучена із сім'єю, позбавлена даху, була змушена покинути своє місце проживання. Також впровадити заходи з реінтеграції та відновлення прав дитини: надання пільг, переваг та соціальних гарантій, які необхідні для забезпечення гідних умов життя. Законопроектом також передбачено створити Єдиний державний реєстр дітей, які потребують реінтеграції та поновлення своїх прав, із внесенням до нього постраждалих у зв’язку з внутрішнім переміщенням дітей.

Законом № 7200 встановлено, що під час дії воєнного стану представниками евакуйованих до цілодобових закладів дітей до їх повернення в Україну або до моменту возз’єднання із сім’ями є керівники або уповноважені працівники цих закладів або особи, призначені органом опіки та піклування за місцем розташування закладу. Проте ці особи не матимуть повноважень щодо житлових, майнових прав, згоди на усиновлення та зміну громадянства дитини.

Законопроектом, який прийняли за основу (№7087), передбачено розмежувати повноваження центральних та місцевих органів влади, органів місцевого самоврядування та територіальних громад у сфері охорони дитинства та захисту прав дитини у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей.

Законом № 6354 продовжили строк трансформації освітньої мережі та санаторних шкіл з 1 липня 2022-го до 1 липня 2025 року. Це дозволить зберегти фахівців та матеріальну базу. Рішення про трансформацію приймають засновники шкіл. МОЗ працює над створенням мережі реабілітаційних центрів, які надаватимуть дітям необхідні медичні послуги поруч з домом.

Законом № 7272 звільнили від призову на військову службу під час мобілізації учнів і викладачів закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Під час мобілізації призову на військову службу не підлягають: здобувачі професійної, фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. Також не підлягають мобілізації наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ, які мають вчене звання або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови, що вони працюють за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

«Прийняття цих законів є надважливим в умовах російської агресії», – прокоментувала Ірина Борзова.