«Дякую Євросоюзу та кожному депутатові Європарламенту за те, наскільки потужні рішення ви ухвалюєте, адже вони мають великий потенціал на майбутнє», — зазначив Голова Верховної Ради України.

Руслан Стефанчук попросив у представників Європарламенту про посилення санкційного тиску на рф, аби вона відчула біль і припинила свої дії стосовно України. Голова Верховної Ради висловив сподівання, що у шостому пакеті санкцій будуть враховані всі необхідні заходи для зупинення агресора. Зокрема, йдеться про повне ембарго на російські нафту, газ та вугілля, закриття всіх портів для російських суден і відключення всіх російських банків від SWIFT. 

«Дуже потужним ударом стануть персональні санкції, які мають стосуватися усіх високопосадовців рф і членів їхніх сімей, аж до повної депортації їх до певного часу з території ЄС», — додав Руслан Стефанчук.

Очільник українського парламенту наголосив, що Європа завжди підтримувала Україну та була на її боці. Він поінформував, що наразі триває робота не лише над посиленням оборони країни, а й над притягненням до відповідальності всіх винних за звірства в Україні.

«Ми проголосували за постанову № 7276 «Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні», якою визнали дії, які вчиняються росією, геноцидом проти українського народу. Також я вдячний понад 40 країнам, які звернулися до Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо розслідування воєнних злочинів, скоєних в Україні. Парламент готує відповідну юридичну платформу, аби МКС здійснював свої зобов’язання якомога швидше», — розповів Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради України також звернув увагу на потребу у постачанні озброєння, яке дасть змогу захистити й Україну, і ЄС. Він подякував за сприяння в гуманітарній допомозі та наголосив на важливості підтримки європейської перспективи України — максимальному спрощенні бюрократичних процедур для якнайшвидшого прийняття рішення щодо вступу України в ЄС.


Зі свого боку депутат Європейського Парламенту від Бельгії Гі Вергофстадт наголосив, що вони виступають за швидку підтримку ЄС висновку щодо надання Україні статусу кандидата: «Важливо, аби це було зроблено швидко, щоби, приміром, через місяць, Україна змогла отримати цей статус». Він погодився з тим, що санкції мають бути ще жорсткішими, потужними й комплексними.

Зокрема, Луіс Гарікано, депутат Європарламенту від Іспанії, закцентував, що «дуже важливо припинити фінансування путіна виплатами з європейського бюджету по нафті й газу». На його переконання, потрібно фінансово підтримувати саме Україну, яка виборює свободу Європи.

Депутат Європарламенту від Литви, Пятрас Ауштрявічюс, зауважив, що Україна платить дуже високу ціну, та наголосив на важливості притягненні винних за воєнні злочини в Україні до відповідальності.

Зі свого боку депутат Європейського Парламенту від Румунії Рамона Стругаріу додала: «Ми налаштовані, щоби Європа, ми всі разом, відбудували вашу країну. Те, що стосується надання статусу кандидата, — це чисто політичне рішення. І воно візує нашу політичну волю. І ми маємо це зробити, тому що ви боретеся за нас, захищаєте наші цінності».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА