Верховна Рада підтримала внесений Президентом Володимиром Зеленським законопроект щодо продовження строку дії воєнного стану в Україні. За пропозицією глави держави, воєнний стан продовжено з 05 години 30 хвилин 25 квітня 2022 року на 30 наступних діб. Нагадаємо, що воєнний стан було запроваджено з 24 лютого, а 15 березня парламент за ініціативою Президента продовжив його дію до 25 квітня.

Парламентарії в цілому ухвалили законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (№ 7299), який передбачає збільшення видатків резервного фонду державного бюджету на 200 мільярдів гривень (з 1,5 мільярда гривень до 201,5 мільярда гривень) за рахунок здійснення додаткових зовнішніх та внутрішніх запозичень. За словами голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Юрія Арістова, ці кошти буде спрямовано на підвищення обороноздатності та безпеки держави, зокрема, на закупівлю та капремонт військової техніки і озброєння, засобів індивідуального захисту та медичного майна, на виплати додаткових винагород військовослужбовцям та підтримку переселенців.

Тож видатки держбюджету збільшуються до 1,793 трильйона гривень, а граничний дефіцит держбюджету – до 456,36 мільярда гривень.
Змінами до держбюджету також переноситься з 1 січня 2023 року на 1 травня 2022 року запровадження нового механізму зарахування до бюджетів місцевого самоврядування акцизного податку з реалізації тютюнових виробів. Цей механізм передбачає, що сплату 5 відсотків акцизу з роздрібного продажу сигарет і рідин для електронних сигарет мають здійснювати не роздрібні торговці, а виробники та імпортери тютюнових виробів.

Народні депутати підтримали законопроект (№ 7278) про внесення змін до Податкового кодексу України, який передбачає звільнення від оподаткування винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора. Нагадаємо, що за бойовий літак (винищувальної та штурмової авіації) чи за корабель 1 або 2 рангу встановлено нагороду в 1 мільйон доларів, по 500 тисяч виплачується за бойовий вертоліт і корабель 3 або 4 рангу, за танк – 100 тисяч доларів, за реактивні системи залпового вогню – від 25 до 35 тисяч доларів тощо.

Законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення ефективності санкцій, пов’язаних з активами окремих осіб (№ 7194) передбачає встановлення нових підстав та механізмів адекватного політичного і юридичного реагування на дії, які уможливлюють вчинювані рф на території України воєнні злочини, злочини проти людяності та масштабні руйнування цивільної інфраструктури. Водночас ці зміни сприятимуть укріпленню фінансово-економічного підґрунтя обороноздатності Української держави, відновленню цивільної інфраструктури та компенсації завданої російськими агресорами шкоди.

Метою ухваленого в цілому законопроекту «Про дерадянізацію законодавства України» (№ 7269) є «відрадянщення» актів законодавства України як шляхом внесення відповідних змін до чинних законів, так і визнанням такими, що не застосовуються на території України деяких нормативно-правових актів (або їх положень) органів державної влади і управління СРСР і УРСР, які, формально зберігаючи свою чинність, не здійснюють регулюючого впливу або, навпаки, є такими, що донині регулюють певне коло суспільних відносин, хоча і застосовувана термінологія в них та підходи до предметного врегулювання є застарілими, неактуальними й концептуально несумісними із законодавством України.

Підтриманий у першому читанні законопроект про внесення змін до Закону «Про правовий режим воєнного стану» щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану (№ 7269) має врегулювати здійснення повноважень у період дії воєнного стану сільським, селищним, міським головою територіальної громади, на території якої не ведуться бойові дії та не прийнято рішення про утворення військових адміністрацій населених пунктів.

Водночас ухвалений в цілому законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання правового режиму на тимчасово окупованій території України (№ 7270) встановлює, що датою початку тимчасової окупації рф окремих територій та окремих об’єктів нафтогазовидобування в межах континентального шельфу України є 19 лютого 2014 року. Документ також містить визначення таких термінів, як адміністративна межа, гуманітарний коридор, деокупація, лінія зіткнення, тимчасово окупована територія та визначає цілі державної політики на тимчасово окупованій території – деокупація, захист прав людини та забезпечення незалежності, єдності й територіальної цілісності України. Також у законопроекті передбачена передача у 20-денний термін судових справ з судів на тимчасово окупованих територіях до судів на підконтрольній території.

В цілому ухвалено й законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в період воєнного стану (№ 7275). Документ, зокрема, передбачає, що на час дії воєнного стану та протягом 180 календарних днів після його припинення або скасування, допомога по безробіттю призначається з першого дня надання статусу безробітного. «Допомогу можна буде отримати без особистого відвідування центрів зайнятості, а українців, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, не позбавлятимуть статусу безробітного та виплат, навіть якщо вони не можуть дистанційно поспілкуватися з працівниками центрів зайнятості», – повідомила голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, додавши, що максимальний розмір допомоги з безробіття становитиме 1,5 мінімальної зарплати, а тимчасово переміщені особи зможуть отримувати виплати навіть за відсутності у них документів. Крім того, програма допомоги пошириться й на тих, хто втратив частину зарплати через зупинку або скорочення виробництва.

Швидкій відбудові зруйнованих російським агресором населених пунктів має сприяти підтриманий у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльності (№ 7282). За словами ініціаторки законопроекту, народної депутатки Олени Шуляк («Слуга народу»), передбачена документом Програма комплексного відновлення населеного пункту визначатиме основні просторові та соціально-економічні пріоритети відновлення територій, які постраждали під час боїв та надзвичайних ситуацій. «Програма комплексного відновлення не підлягає стратегічній екологічній оцінці, розгляду архітектурно-містобудівною радою та громадському обговоренню. Нам треба якнайшвидше відбудовувати все те, що зруйнували російські окупанти», – підкреслила вона, зазначивши, що механізм розробки та затвердження такої програми передбачає максимально стислий термін. Крім того, під час дії воєнного стану дозволятиметься швидко встановлювати та змінювати цільове призначення земельної ділянки державної та комунальної власності для будівництва тимчасового житла та розміщення евакуйованих виробництв.

Проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей визначення рентної плати за видобування газу природного на період дії воєнного, надзвичайного стану (№ 7249), який підтримано в першому читанні, має зменшити податкове навантаження на вітчизняні газодобувні підприємства, а також сприятиме накопиченню необхідних для проходження наступного опалювального сезону обсягів природного газу.

Також у першому читанні підтримано законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану (№ 7264), яким спрощуються вимоги з боку держави для ведення сільського господарства в умовах воєнного стану та зменшується бюрократичне навантаження на аграрний бізнес. Зокрема, йдеться про спрощення фітосанітарних заходів при експорті, імпорті та переміщенні територією України сільськогосподарської продукції рослинного походження, забезпечення українських аграріїв доступними пестицидами і агрохімікатами, підтримку органічного сектору аграрної галузі, розблокування доступу суб’єктів тваринництва до сучасного племінного (генетичного) матеріалу тощо.

У першому читанні підтримано законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану (№ 7289). Документ передбачає встановлення спеціальних правил щодо володіння, користування та розпорядження землею, що забезпечать найбільш нагальні та невідкладні потреби у земельних ділянках суб’єктів, які мають вагоме значення для національної економіки, аграрного сектору та громадян України в умовах воєнного стану, в тому числі надання та зміни цільового призначення земельних ділянок для розміщення виробничих потужностей підприємств, що переміщуються (евакуюються) із зони бойових дій, розміщення об’єктів для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, ведення сільськогосподарського виробництва, сталого функціонування газотранспортної та газорозподільної систем, водопостачання і водовідведення, виробництва тепла, електронних комунікацій тощо.

Верховна Рада також ухвалила в цілому законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень між центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері цивільного захисту, та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту (№ 5847); про внесення змін до пункту 3 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про публічні закупівлі» щодо закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, та із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі (№ 6416); про внесення зміни до статті 7 Закону «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» щодо передачі цілісних майнових комплексів державних пожежно-рятувальних підрозділів (частин) та іншого майна Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (№ 3688).

У першому читанні підтримано законопроекти: про внесення змін до Закону «Про електронні комунікації» щодо підвищення ефективності організації роботи постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг в умовах воєнного стану (№ 7227); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту та імплементації норм міжнародного гуманітарного права у сфері цивільного захисту (№ 7255); про внесення змін до Закону «Про запобігання корупції» щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах воєнного стану (№ 7280).

Парламентарії внесли зміни до Постанови «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (№ 7301), відкликавши народного депутата Віктора Медведчука з посади члена Комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, обраного за квотою пропорційного представництва фракції партії «ОПЗЖ».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.