Завтра — Всесвітній день боротьби зі СНІДом
Щорічно 1 грудня вся планета відзначає День боротьби зі СНІДом. Лідери суспільної думки, відомі виконавці та спортсмени, голови держав та урядів висловлюють свою підтримку ВІЛ-позитивній спільноті.
Україна є найбільш ураженою ВІЛ/СНІДом країною в Європі. За оцінками експертів, 440 тисяч співгромадян віком від п’ятнадцяти до сорока дев’яти років — приблизно 1,63 відсотка дорослого населення — стали жертвами імунодефіциту людини. Три регіони — Київ, Одеса та Донецьк — нещодавно перевищили межу в один відсоток ВІЛ-інфікованих вагітних жінок, що сигналізує про поширення епідемії на все населення.
Рушієм поширення ВІЛ-інфекції залишається споживання ін’єкційних наркотиків. Проте нині вона прогресує серед молодого населення (80 відсотків усіх інфікованих) через незахищені статеві стосунки та від ВІЛ-позитивних матерів до новонароджених під час вагітності, пологів або грудного вигодовування, повідомляє ЮНІСЕФ.
На підтримку людей, що живуть із ВІЛ, нині відбувається чимало заходів. Головна їх мета — привернути увагу суспільства до цієї проблеми й долучити до її розв’язання не тільки державу, а й соціально відповідальний бізнес.
Так, завтра в Києві Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні проведе благодійну акцію за сприяння представників бізнес-спільноти та акредитованого в країні дипломатичного корпусу. А 1 грудня ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» запрошує громадськість на вуличний мітинг до монумента Червоної Стрічки, щоб продемонструвати «інше обличчя епідемії». Уперше в історії України п’ятеро ВІЛ-позитивних людей, які завдяки антиретровірусній терапії працюють, народжують дітей, подорожують, займаються спортом, мають хобі та створюють майбутнє нашої країни під час акції «Я маю силу! Силу жити!», поділяться своїми історіями та життєвою енергією. Це своєрідний заклик до представників ЛЖВ-спільноти звертатися в СНІД-центри по лікування та будувати своє життя згідно із мріями та цілями.