У запорізький корпункт «Голосу України» звернувся наш постійний читач і повідав історію своєї хвороби.
Незважаючи на солідний вік Павло Дмитрович (ім’я змінено. — Ред.), до цього випадку до лікарів звертався рідко. На початку травня 2012 року уролог направив його в одну із клінік міста зробити аналіз крові на ПСА (простатичний специфічний антиген). Аналіз є онкомаркером рака передміхурової залози. Результат виявився вище норми. Призначили лікування. Однак піврічний курс мало чим допоміг. Пацієнта направили на біопсію до онкоуролога. Той сказав, що все погано, і призначив «Бікулід», який потрібно було приймати півроку. Але вже за 2,5 місяця через сильну задишку Павло Дмитрович потрапив до лікарні. Пролежав у стаціонарі 20 днів. Від призначеного препарату відмовився — полегшало.
Незабаром через незадовільні результати аналізів онкоуролог прописав «Флутафарм», який спричинив сильну набряклість ступень... Довелося повернутися до попереднього призначення й лікувати ускладнення.
За 1,5 року такої терапії наш читач прийняв понад півсотні різних медичних препаратів, а також пройшов 8 ЕКТ, біопсію, сцинтиграфію, комп’ютерну томографію, МРТ-томограф, чотири УЗД — серця, грудної клітини, рентгенографію грудної клітини тощо. А в результаті набув болі в серці, задишку, набряклість ступень, стоматологічні проблеми...
«За все життя я прийняв не більш як 10 препаратів, а за останні півтора року — вп’ятеро більше. Це справжній «коктейль Молотова» для організму! Виходить, що спочатку лікуєш хворобу, а потім наслідки цього самого лікування? — обурюється наш читач. — На жаль, навіть нетривале, здавалося б, моє спілкування зі структурами МОЗ дає змогу зробити сумний висновок: вони не зацікавлені в здорових громадянах. До того ж людям, які потребують медичної допомоги, призначають колосальну кількість препаратів. У пресі прочитав, що тільки за 2012 рік українці витратили на медикаменти 3,1 мільярда доларів. Довідався також, що ті, хто часто приймає ключові рішення в системі МОЗ, є або власниками (співвласниками) великих фармацевтичних компаній і фірм, або в якості таких власників виступають їхні найближчі родичі...
Ваша газета сьогодні для мене — остання інстанція. Адже всіма моїми скаргами і пропозиціями було або просто знехтувано, або на них прийшла ввічлива відповідь: мовляв, переслали їх до організацій і відомств, на які я скаржився. Отже, вони вже точно допоможуть».
Підготував Леонід СОСНИЦЬКИЙ.
Запоріжжя.

Мал. Вадима СИМИНОГИ.