Презентувати українську книжкову культуру в найбільшому берлінському книжковому магазині вдалося за плідної співпраці українського громадського активіста Данила Полілуєва-Шмідта (на фото) та спілки ІВЕК.

Нині попит на книжки українською мовою величезний. Відтак ВСЛ та Dussmann домовилися про транспортування книжок з України до Німеччини. Невдовзі українські книги потрапили до Берліна аж у самий центр Фрідріхштрасе.

Також їх можна замовити в Інтернеті з доставкою по всій Німеччині.

Данило Полілуєв-Шмідт поділився, що у Німеччині роками ігнорували Україну та українську мову: «У всіх книжкових магазинах можна було знайти книжки польською або ж російською, та не українською. Для мене як для українськомовного хлопця з України було дуже важливим, аби купити українську книгу можна було за кордоном. З початком повномасштабної війни росії проти України я відчув, що це саме той момент, аби змінити цю ситуацію».

Український активіст залучився підтримкою спілки IWEK e.V., у якій він є одним з членів, та знайшов контакти кількох українських видавництв. Після отримання згоди на дистрибуцію книг у Німеччині Данило сконтактував з книгарнями з пропозицією відкрити українські полиці у їхніх магазинах. У величезному книжковому монополісті Dussmann з’явилися книги «Видавництва Старого Лева» – дитяча і художня література, книжки українських авторів та про Україну.

Презентація української книжкової культури, переконаний Данило Полілуєв-Шмідт, історична подія, яку святкує вся українська громада у Німеччині. Адже це ще одна культурна перемога України у російсько-українській війні!

Фото надане Данилом Полілуєвим-Шмідтом.