Малюнок Олексія КУСТОВСЬКОГО.

«За повідомленнями, що надходять до Служби зовнішньої розвідки росії, Вашингтон і Варшава розробляють плани встановлення щільного військово-політичного контролю Польщі над «своїми історичними землями» в Україні» – таку заяву зробив директор Служби зовнішньої розвідки рф Сергій Наришкін.

Закинута дійсним державним радником першого класу Сергієм Наришкіним «качка» на військовій мові називається інформаційно-психологічною операцією, мета якої – підірвати співпрацю Польщі та України.

У військах нашого противника розроблення схожих провокацій – це рівень майора-полковника. У таких випадках для оприлюднення дезінформації часто використовують підконтрольних політологів, науковців або громадських діячів.

Тепер уперше в ролі провокатора змусили виступити державного діяча з великим послужним списком.

Сергій Наришкін прийшов у політику зі спецслужб. Навчався разом з путіним у 101-й шкоді КДБ, працював з ним у мерії Санкт-Петербурга. У 2011—2016 роках – голова державної думи рф, а згодом – керівник зовнішньої розвідки. Але бридливі завдання він виконує не вперше. З 2008-го по 2011 рік путін відправив Наришкіна керувати адміністрацією президента рф Дмітрія Медведєва, а насправді – наглядати за Медведєвим і стукати, щоб той не вийшов з-під контролю і не усунув путіна.

Так ось, нині Наришкін уже виступає в ролі професійного провокатора і розповідає, що першим етапом «качки» стане введення польських військ у західні області України під гаслом захисту від російської агресії. Згідно з попередніми домовленостями з Байденом, ця операція відбуватиметься без мандата НАТО, бо польське керівництво не зацікавлене в «зайвих шпигунах». Варшава отримає під управління території Західної України. Далі Наришкін переконує, що йдеться про спробу повторити історичну для Польщі угоду після Першої світової війни, коли колективний Захід в особі Антанти визнав за Варшавою право спочатку на окупацію частини України від більшовицької загрози, а потім і включення цих територій до складу польської держави.

Про низький рівень цієї інформаційно-психологічної операції від провокатора Наришкіна свідчить те, що на неї відреагував всього лишень прес-секретар міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин. Він дав зрозуміти, що Наришкін хоче кинути яблуко розбрату між Польщею і Україною.

У західних областях України на «качку» Наришкіна навіть не звернули уваги, бо у галичан давно вже привитий ген від російських провокацій.

Та Наришкін аж ніяк непоодинокий політичний діяч росії, який задіяний у розповсюдженні брехні. Перед тим схожі провокаційні заяви робили екс-президент росії Дмітрій Медведєв, секретар ради безпеки рф Ніколай Патрушев, спікер парламенту В’ячеслав Володін, голова верхньої палати парламенту Валентина Матвієнко – і цей список представників путінського клану можна продовжувати. Це не просто брехня – це змагання оточення царя владіміра і намагання йому догодити. Путін сам не хоче сидіти на лаві підсудних у Гаазі й вимагає від оточення відданості і покірності.

Далі – буде, цей серіал закінчиться лише після того, як царя знесуть з трону.

На знімку: Сергій Наришкін б’є поклони путіну.

Фото з відкритих джерел.