Підприємство нині зосереджене на найважливішому: відправляє лісопродукцію для потреб військових – дбає про захист Вітчизни; допомагає усім, чим може, колегам з регіонів, охоплених бойовими діями, – дбає про сьогодення; садить молоді деревця – дбає про майбутнє. 

"Уже відправлено військовим 65 кубометрів довгомірного лісу, а також дрова, - розповідає директор лісгоспу Ярослав Кополовець (на знімку). -  Це й надалі буде нашим пріоритетом". 

А ще слід засадити молодим лісом майже сотню гектарів. Частину у низинних, а найбільше – у гірських лісництвах. Щоправда, там – переважно природним поновленням. 

Нинішній рік розпочався із об'єднання: в одне господарство влилися три лісгоспи - Великоберезнянський, Перечинський і Ужгородський. Останній і дав наймення цій великій і масштабній за своїм складом та географією структурі. Площа Ужгородського держлісгоспу тепер становить 94 тисячі гектарів, а відстань від верхнього до нижнього  лісництва - до сотні кілометрів. Очолив новоутворений лісгосп Ярослав Кополовець – керівник досвідчений, принциповий, з мисленням сучасного економіста.

На самих початках, у січні-лютому, виникали проблеми з налагодженням електронного обліку деревини у лісництвах колишнього Великоберезнянського і Перечинського лісгоспів, що заважало реалізації продукції. Із 18 лісництв почали працювати на повну силу лише шість. І фактично цілий січень спиралися лише на них. Реалізація була невелика. При плані десять мільйонів на січень надійшло лише 4,7 млн грн. А в кінці січня й на початку лютого випали ще й великі сніги, і лісгосп був паралізований. Та в лютому завдяки вимогливості й дисципліні ситуацію покращили. Ще й тому, що не було свят. І все-таки реалізацію довели до семи мільйонів гривень. Це дало змогу сплатити податки і виплатити зарплату. Це вже великий плюс. У березні подолали низку перепон і помилок. Загалом квартал закінчили позитивно – з реалізацією продукції у сумі 26 млн грн. Це дало змогу ліквідувати недоїмку, виплатити зарплату і навіть нарахували працівникам премії. Оскільки спрацювали з прибутком. Це окрилило людей. Щоправда, ще залишилися проблеми з трьома верхніми лісництвами. 

Виникла також нестача з дровами, оскільки сюди приїхала велика кількість переселенців. Але ситуація поліпшилася: запрацювали більшість верхніх лісництв, хоча у горах ще не зійшов сніг, та робота триває. Лісозаготівля розпочалася повсюдно. 

Якщо оцінювати роботу у цифрах, то за перший квартал, крім іншого, сплачено також 8,7 млн грн податків і зборів. Словом, напрям визначено правильний, справи йдуть по висхідній. У квітні, вже видно, показники будуть набагато кращі. Хоча директор бажає ліпшого. Але розгін узято. Тож травень та літні місяці повинні порадувати і керівництво, і всіх працівників. Казну також буде відчутно поповнено. 

Ще надибується низка малих і більших труднощів, але справжній виробничий пульс щодалі відчувається чіткіше. І лісгосп, уміло керований, досягатиме добрих результатів.
А це ще більше посилюватиме основний пріоритет – дбати про потреби армії й наближати перемогу, якої ми всі палко прагнемо. 

Фото з доступних джерел.