Народний депутат України Максим Ткаченко.

Фото автора.

Тут отримують гуманітарну допомогу та іншу усіляку підтримку евакуйовані люди, яким довелося рятуватися від війни.

Про найближчі завдання Благодійного фонду «За Луганщину», напрями спільної діяльності щодо підтримки жителів сходу, які потерпають від жахів війни, розповів народний депутат України Максим Ткаченко:

– Благодійний фонд «За Луганщину» не обмежується роботою на підтримку лише луганчан - ми відкриті абсолютно для всіх переселенців із районів, де точаться бойові дії. Допомагаємо кожному, хто звертається, у вирішенні фактично всіх проблемних питань. Але оскільки я сам – переселенець із Луганська, то й робота фонду від самого початку була зосереджена на підтримці жителів Луганської області. Нині ми, зокрема, опікуємося людьми, евакуйованими із Сєвєродонецька, Рубіжного, Лисичанська та інших міст. Серед них чимало тих, хто вже двічі постраждав від російської агресії. Спочатку ці люди виїхали з окупованих територій у 2014 році, а тепер вони змушені переміщатися знову зі своїх домівок далі, вже у 2022 році.

– На яких пріоритетних напрямах зосереджена зараз ваша робота, у чому відчувають найбільшу потребу вимушені переселенці?

– Насамперед це питання логістики, доставки гуманітарної допомоги, надання продуктів і медикаментів людям, які опинилися у скруті. Також надаємо допомогу із виїзду за кордон жінкам з дітьми та людям старшого віку, вирішуємо питання оформлення документів, забезпечення юридичної підтримки, інформування евакуйованих щодо їхніх прав і передбачених законом пільг. Для людей особливо актуальними зараз є питання компенсацій за житло, зруйноване внаслідок бойових дій.
Як законодавці ми сьогодні щільно працюємо над списком законодавчих ініціатив, які є першочерговими для ухвалення Верховною Радою України. Йдеться насамперед про законопроекти, спрямовані на вирішення проблем переселенців.

Найголовніше – ми плануємо впродовж травня у всіх обласних центрах і в великих районних центрах відкрити міні-хаби Благодійного фонду «За Луганщину», де вимушені переселенці зі сходу зможуть отримувати гуманітарну допомогу, та й загалом – куди зможуть звернутися для вирішення своїх нагальних проблем. Адже важливою буває просто можливість для евакуйованих людей поспілкуватися із земляками. Отже, до кінця травня ми створимо понад тридцять таких міні-хабів.

Утім, усе це є подальшим продовженням розпочатої понад два місяці тому роботи із забезпечення потреб наших співгромадян, які потерпають від війни. Від самого початку воєнних дій БФ «За Луганщину» здійснює постачання гуманітарної допомоги на підконтрольну територію Луганської та Донецької областей. Наші хаби активно працюють, окрім Донбасу, також у містах Дніпрі, Кам’янському, Києві, Вінниці, Кропивницькому, Знам’янці, Івано-Франківську. Зараз на підході – відкриття міні-хабів у Хмельницькому, Тернополі, Луцьку, Рівному, Черкасах, Полтаві, Кременчуці і в багатьох інших містах.

– Хто надає свою допомогу Благодійному фонду «За Луганщину»?

– Майже всі депутати парламентської фракції «Слуга народу» активно допомагають фонду. Це насамперед Руслан Горбенко – мій друг, колега, наш земляк. Ми з ним, власне, й ініціювали створення Благодійного фонду «За Луганщину» з перших днів нашої роботи у Верховній Раді. Долучилися до спільної справи й усі інші депутати, серед яких – Олег Арсенюк, Владлен Неклюдов, Володимир Воронов, Володимир Ватрас, Володимир Гевко, Іван Калаур, Роксолана Підласа, Ростислав Тістик, Дмитро Соломчук, Тарас Тарасенко, Анна Пуртова, Андрій Холодов, Дарія Володіна, Сергій Костричук. Наша особлива вдячність – Чернівецькій обласній військовій адміністрації, яка з перших же днів відгукнулася на потреби жителів сходу. Завдяки нашій безпосередній взаємодії з першим заступником очільника Чернівецької області Богданом Ковалюком вдалося допомогти багатьом співгромадянам.

Чимало доброчинців, які навіть не пов’язані безпосередньо з Луганщиною, надають фонду своє сприяння. Вони не є публічними політиками - це просто небайдужі люди, волонтери, і серед них Андрій Юзвенко, Ярослав Бублик, Андрій Зарічанський та багато інших.

У нас є численні іноземні партнери та помічники. Адже зараз насправді така вирішальна ситуація, коли всі люди доброї волі згуртувалися заради спільної мети   Перемоги України, заради миру в Україні і заради того, щоб назавжди зупинити агресію росії.


(Зліва направо) Народні депутати України (фракція «Слуга народу») Руслан Горбенко, Максим Ткаченко й Олександр Федієнко під час доставки гуманітарної допомоги в Бориспіль, який, як і інші міста України, прийняв біженців з Луганщини.

Фото БФ «За Луганщину».