На території підприємства «Азовсталь» залишаються заблокованими українські військові, які з перших днів повномасштабної війни захищають місто. 8 травня відбулася прес-конференція з бійцями, які тримають оборону «Азовсталі» в українському Маріуполі.

Воїни «Азову» кажуть, що сподіваються на диво, і просять усіх докласти максимум зусиль для евакуації військових.

Президент Володимир Зеленський повідомляв, що наразі проводиться робота щодо пошуку дипломатичних варіантів порятунку наших військових, які залишаються на «Азовсталі». Залучені впливові посередники та державні посадовці.

Заступник командиру полку Святослав «Калина» Паламар та офіцер управління розвідки Ілля Самойленко провели брифінг з маріупольського заводу «Азовсталь», який продовжують захищати українські бійці. Трансляцію брифінгу проводило hromadske.

Якою зараз є ситуація на «Азовсталі»

- Зараз воїни «Азову» ведуть інтенсивні обстріли, - сказав заступник командиру полку Святослав «Калина» Паламар. - Лише за ніч ми нарахували 25 вильотів, зокрема, з трьох стратегічних бомбардувальників. Працюють танки, міномети, снайпери, територію заводу намагається штурмувати піхота.

За останні три дні евакуювали цивільних. Чи всіх евакуювали? Ми не можемо сказати, оскільки немає спеціальної техніки, щоб розібрати завали.

На території заводу є безліч загиблих серед цивільних та військових. Два дні тому загинули троє наших військових: один з них - від влучення ПТРК в автівку, яка мала забирати цивільних, а двоє інших загинули під час скидання бомб з безпілотника. Також шестеро було поранено. Така ціна евакуації цивільних з заводу.

Ми не за слова тут, а за народ України. Ми виконуємо свій військовий обов'язок, нам не треба похвали. Ми завжди будемо боротися, поки живі, за справедливість, за те, щоб вивезти цивільних та поранених військових.

На запитання: «Якою є кількість цивільних та військових на заводі?» офіцер управління розвідки Ілля Самойленко відповів:

- Питання про військових є досить чутливим. Я не можу наражати свій підрозділ на небезпеку.

Про блокаду Маріуполя

- Захоплення Маріуполя відбувається останні 2,5 місяці, - підкреслив Ілля Самойленко. - Ситуація така, яку раніше ніколи не бачили в історії. Облога і захоплення Маріуполя відбувалося безпрецедентно довго. В історії ще не було подібного щодо кількості жертв серед військових ворога і значних втрат серед мирного населення. Найбільш розбиває мені серце те, що відбувається евакуація невеликих груп. Політики відзначають невеликі перемоги - евакуацію кількох десятків та сотень людей, водночас понад 25 тисяч осіб було вбито російською армією.

Про героїзм

- Правда в тому, що ми - унікальні, - наголосив Ілля Самойленко. - Ніхто не очікував, що ми так довго простоїмо. Багато людей кажуть, що ми - герої. Багато нас називають героями. Водночас ми виконуємо свою роботу.

Героїзм з’являється тоді, коли зазнає невдачі планування та організація. Багато людей вважають, що ми - живі герої. Переважно так воно і є. Коли почалося оточення міста, ми вирішили все одно тут стояти і захищати його. У нас був наказ захищати Маріуполь. Наказу зняти оборону не надходило.

Ніхто не очікував, що ми так довго протримаємося. Я теж не очікував. Ми думали, що рф всіх подолає, але ЗСУ встояли.

Про втрати окупантів

- Українські військові вбили в Маріуполі 2,5 тисячі російських військових та поранили ще 5 тисяч окупантів - це понад 15% втрат російської армії у війні проти України, - заявив офіцер управління розвідки полку «Азов» Ілля Самойленко. - Йдеться лише про ті втрати, які завдав ворогу полк «Азов» - без урахування втрат, які завдала ворогу 36-та окрема бригада морської піхоти.

Українські бійці з «Азову» також знищили понад 60 російських танків і пошкодили ще 30 (це 10% російських втрат), а також знищили 10% артилерійських систем окупантів.

Про жертви серед цивільного населення Маріуполя

- Понад 25 тисяч осіб було вбито російською армією під час блокади Маріуполя, здебільшого цивільні, - повідомив Ілля Самойленко. - Водночас відбувається евакуація невеликих груп маріупольців. 

Були дні, коли на Маріуполь скидали понад 150 авіабомб. І ми отримали нуль підтримки. Ні повітряної допомоги, ні наземної, ні артилерійської підтримки. Ми фактично були покинуті напризволяще.

Про цивільних на «Азовсталі»

- Усередині заводу було декілька тисяч цивільних. Люди втекли з міста та знайшли прихисток на заводі, - зазначив Ілля Самойленко. - Цивільні для військових - фактор, що обмежує. Якби тут не було цивільних, то місто було б просто полем бою. Але ми захищали їх, бо це наш обов'язок. Ми розмістили їх у бункерах подалі від наших позицій. Ми надавали їм медичну допомогу, їжу, воду - ділилися всіма ресурсами, які мали.

Чи є справедливими звинувачення щодо «використання цивільних як живого щита»? Відповідаючи на це запитання, Ілля Самойленко сказав: 

- Усі ці звинувачення - це нормально, якщо ви думаєте, як російський солдат. Але якщо подивитися з боку цивільної людини, яка стала свідком усіх жахів, що були вчинені російською армією, то вони знайшли прихисток тут за нашою лінією оборони, всередині заводу «Азовсталь». Багато людей лишалися в Маріуполі, поки ми тримали лінію оборони ще за містом.

Про шанси в Маріуполі

Якими є шанси і подальші перспективи захисту Маріуполя українськими військовими?

Відповідаючи на це запитання, Ілля Самойленко навів кілька варіантів подальших дій захисників:

- Перший варіант - можна відкласти зброю і чекати на кінець. Це буде повільна смерть від голоду або швидка - від голоду. Другий варіант: можна спробувати втекти, як боягуз. Думати лише про власне життя, а не про обов'язок та присягу. Саме таке відбулося з командиром морпіхів 36-ї бригади: він відмовився виконувати наказ і спробував втекти з міста з невеликою групою. Такий варіант може призвести до смерті, одна особа загинула.

Третій варіант: можна здатися. Четвертий варіант: єдиний спосіб, який гарантує вам життя і вам не буде соромно - це стояти і боротися.

Про варіант здатися в полон

- Ми весь цей час знали, що полк «Азов» не має високих шансів на виживання, якщо нас візьмуть у полон, - зазначив Ілля Самойленко. - Здатися для нас - неприйнятно. Ми не можемо зробити такий подарунок ворогу. Кожна людина, яка є полоненою, це ресурс політичного і військового тиску, щоб підвищити рівень переговорів і позицій, які ми можемо залишити на політичній сцені.

Одного з наших солдатів у 20-х числах квітня захопили в полон під час бою. Він був непритомним. Потім російська пропаганда публікувала відео про те, що українські солдати здають зброю, а згодом мати отримала повідомлення про його смерть.

У нас є кілька полонених російських військових. Ми їх обміняли потім.

Про евакуацію військових

- Ми можемо бути лише евакуйовані, тому що ми вже витратили всі наші ресурси для ефективної оборони, - сказав Ілля Самойленко. - У нас все ще є провізія, вода та зброя, зокрема артилерія, але ми не можемо її використовувати, тому що ми близько до міста. Але всі наші ресурси обмежені, ми не отримували поновлення ресурсів. Ми будемо боротися до кращого вирішення ситуації.

Окреме питання стосувалося евакуації поранених і медиків, з огляду на анонсовану напередодні Президентом України Зеленським підготовку евакуації поранених військових та медиків. Відповідаючи, Ілля Самойленко зауважив:

- Якщо політики зможуть гарантувати для них безпеку, це добре. Медики виснажені. Вони герої, вони робили справді неможливі речі. Якщо медиків евакуюють з заводу, військові будуть обмежені в отриманні медичної допомоги.

Чи є зв'язок у захисників «Азовсталі» із командуванням та їхніми родинами? На це запитання, Ілля Самойленко сказав: 

- У нас є зв'язок з командуванням і наказ  тримати оборону.

Більшість із нас має зв'язок з нашими родинами. Ми пишаємося їхньою підтримкою та дуже любимо їх, вони показують свою любов нам. Одного дня ми зустрінемося з нашими рідними, дружинами і друзями та будемо святкувати перемогу, але ми досі маємо боротися за нашу перемогу.

Про поранених

- Ми маємо декілька сотень поранених, - повідомив Самойленко. - У нас багато поранених людей, яких ми не можемо залишити тут, вони заслуговують на належну підтримку та лікування. Ми не покинемо нікого. Ми надаємо необхідну допомогу, але у нас багато поранених солдатів, які мають бути евакуйовані. 

Хто міг би допомогти Маріуполю?

- Міжнародний розголос став таким великим, що зараз дуже багато петицій і заяв щодо нашого порятунку, - зазначив Ілля Самойленко. - Багато людей хочуть допомогти, але вони не знають як. Втрутитися могла б будь-яка країна, лише не росія і не та, що підтримує росію. Будь-яка країна, яка має достатньо мужності втрутитися і зупинити росію, це було б добре для нас.

Чи відчувають захисники Маріуполя страх? Відповідаючи на це запитання, Ілля Самойленко сказав:

- Ми не маємо страху. Він зник. Кожний день, кожна хвилина можуть бути останніми, тож страху нема. Не так важко жити без страху.

Про наявну ситуацію на «Азовсталі»

Російські війська прорвалися на територію «Азовсталі» у блокадному Маріуполі 4 травня - попри заяви росії, що завод вирішили взяти в облогу, а не штурмувати. Між українськими бійцями та окупантами тривають важкі бої.

У цей час Україна та росія за підтримки ООН домовилися про евакуацію цивільних, які ховалися у бомбосховищах заводу. Евакуація розпочалась 1 травня, а 7 травня українська влада повідомила про те, що вдалося вивезти всіх жінок, дітей та літніх людей.

Зеленський оголосив про підготовку евакуації з «Азовсталі» поранених та медиків. А виконувач обов'язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський 27 квітня розповідав, що на заводі понад 600 поранених військових.

Захисники Маріуполя неодноразово зверталися до української влади та світової спільноти, наголошуючи, що у бійців є проблеми з їжею, водою, ліками, боєприпасами.

Активісти й низка неурядових організацій звернулися у петиції до ООН і лідерів країн із закликом врятувати українських бійців та цивільних із заводу «Азовсталь», застосувавши процедуру екстрадиції.

Джерело: Громадське.

На знімку: «Азовсталь» у Маріуполі, який захищають українські бійці, 5 травня 2022 року.

Фото AP Photo.