Озимина на Прикарпатті цієї травневої пори в гарному стані. Тішить аграріїв рівний зелений килим пшениці та ячменю. Уже зацвітає ріпак. Дорогою з Івано-Франківська до Городенки величезні масиви цієї олійної культури жовтіються до небокраю.

Натомість яра пшениця ледь-ледь сходить, лише подекуди із чорнозему з’явилися маленькі паростки. Вздовж дороги – поля, що їх орендують великі агропідприємства Івано-Франківщини. Всі площі вже оброблені, за винятком масиву в селі Воронів, де орендував землю колишній агрохолдинг «Мрія».

Техніки в полі не видно, хоч цієї пори на полях звично підживлюють рослини та вносять засоби захисту. Біля АЗС так само не помітно звичних за останні тижні черг. Натомість інформаційні табло біля автозаправок вказують про те, що дизельного пального немає.

«Хід весняно-польових робіт дещо призупинився через брак пального, – зазначив заступник директора департаменту агропромислового розвитку Степан Вінтонович (на знімку). – Адже сільське господарство не внесене до переліку критичної інфраструктури, тож техніку аграріям заправляють на загальних підставах. Обіцяють після 15 травня виправити ситуацію, але весняний час втрачено. Тим паче, що через брак дощів вистачає і негативних погодних чинників. Ярина ледь-ледь прокльовується. То ж не город, що можна полити. Водночас із відведених під ярі культури 244 тисяч гектарів понад 60 відсотків ріллі вже засіяно пшеницею, вівсом, горохом та ячменем. Аграрії приступають і до закладання гречки, кукурудзи, сої та соняшнику. На завершенні – посадка овочів і картоплі. Втім, переважно бульбу садили наприкінці квітня, а то й у березні, і в багатьох господарів вона вже гарно закущилася».

Дощу аграрії Прикарпаття і справді зачекалися. В суботу-неділю ледь моросило. Натомість понеділок обнадіяв: тут пройшла злива з громами. На щастя, подалі від обласного центру ці небесні звуки не сприймаються як ракетні удари, як то було 7 травня в Івано-Франківську, коли навіть деякі місцеві сайти повідомили, що «бомбить». Інформацію швидко спростували, але десь залишився осад від такої асоціації.

Злива додала енергії мешканцям Городенки, котрі в понеділок охоче купували розсаду на ринку. Ціни високі – за кущик помідорів просять по три-чотири гривні, стебельце капусти – по гривні. Та міркують, що краще мати свої овочі, щоб і себе прогодувати, й десь ще поділитися з іншими. Бо є в коморі – голод не страшний.

Івано-Франківська область.

Фото автора.